dijous, 24 de setembre del 2015

L'ACB torna a Granollers

Durant dos dies el Palau d'Esports de Granollers reviurà escenes basquetbolístiques que no es veien a Granollers des dels anys 90, gràcies a la disputa de l'edició d'enguany de la Lliga Catalana ACB dins dels actes de Granollers, Ciutat del Bàsquet 2015.
FC Barcelona, Joventut de Badalona, Bàsquet Manresa i BC Andorra portaran a Granollers, demà i dissabte, el bo i millor del bàsquet català. Demà es jugaran les dues semifinals, que enfrontaran d'una banda el Morabanc Andorra i el FIATC Joventut (18:30h), i de l'altra el FC Barcelona Lassa i l'ICL Manresa (21h). Els guanyadors de les dues semifinals s'enfrontaran dissabte (20:30h) en la gran final, just després que es disputi la final de la Lliga Catalana LEB entre l'Actel Força Lleida i el CB Prat Joventut.
Així doncs, el Palau d'Esports, escenari habitual del millor handbol de l'estat, serà, durant dos dies, l'escenari del millor bàsquet.
Els bons aficionats al bàsquet doncs, tenen una cita on no poden faltar.

El Cardedeu transforma el seu domini en golejada

Els gols de Carreño i Alba arriben just després dels gols visitants
Xavi Mas

El Cardedeu va ser superior al Bellavista, des del xiulet inicial, i l'encert de cara a porteria el va conduir a una victòria per 5 gols a 2, victòria que el situa com a líder –empatat amb el Vic B però amb millor diferència de gols.
Un xut al travesser del visitant Pedro i un del local Beltran van precedir el primer gol del partit; al minut 22 Morales, entrant des del darrere, va rematar impecablement a gol una centrada des de la cantonada. Sense temps de reaccionar, en un altre córner, el mateix Morales va rematar en primera instància i Beltran va marcar aprofitant el refús del porter Argemí. En un altre córner, el Bellavista va fer el 2-1, protestat per l'afició local per una falta al porter Matamala que l'àrbitre no va xiular, però l'alegria els va durar poc perquè acte seguit Carreño va fer el 3-1.

El jugador del Cardedeu Gerard Beltran protegeix la pilota al límit de la línia de banda (Fotografia: RAMON FERRANDIS)
El Bellavista va millorar a la segona i va començar a portar perill. Karim va marcar el 3-2 en un altre córner però el Cardedeu no va donar opció i va sentenciar amb gols d'Alba i Àlex Abad.

Els protagonistes

Publicat el 21 de setembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

Inici amb derrota ajustada

El CB Granollers, malgrat encaixar 11 triples, manté opcions de victòria fins al final
Xavi Mas

Una cistella en l'última possessió d'atac del CN Terrassa va acabar suposant la derrota del CB Granollers en l'estrena de la competició (62-64). Els de Manel Blanco van tenir una última opció d'atac per empatar o guanyar el partit però el triple de Jordi Farrando va tocar el cèrcol i, durant la lluita pel rebot, es va exhaurir el temps.
Els granollerins van anar a remolc tota la primera part i en l'inici de la segona, fonamentalment per l'encert dels terrassencs en el tir exterior, però van remuntar durant el tercer quart i van aconseguir capgirar el marcador per començar l'últim període per davant. En aquest període, el Terrassa va començar fort, es va tornar a posar per davant i els granollerins, malgrat empatar (62-62) a 40 segons del final, van veure com se'ls escapava el partit de les mans al final.

Pol Cervantes intenta entrar a la zona (Fotografia: RAMON FERRANDIS)
Els de Blanco van començar massa imprecisos en atac –el pivot de 2,08 Mustafa Barro va fallar els primers llançaments a cistella–, fins i tot gaudint de força segones opcions –l'alçada de Barro li permetia dominar completament la zona–, mentre el Terrassa aprofitava la defensa zonal dels granollerins per obrir forat gràcies al tir exterior –cinc triples al primer quart–. Blanco va haver de demanar temps mort a tres minuts del final del primer quart amb un clar 4-14 en contra.
El Granollers va començar el segon quart sis punts per sota i va mantenir el frec a frec al marcador malgrat anar sempre per darrere. De nou els triples del Terrassa –tres més– van permetre que aquests es mantinguessin per davant32-36 en arribar al descans–, tot i el total domini dels granollerins sota els taulers.
El Terrassa va començar el tercer quart amb el seu novè triple però el Granollers, de mica en mica va anar recuperant terreny. Amb un parcial de 10-0 es va posar per davant de set punts (49-42) –va ser el màxim avantatge dels de Blanco– però el Terrassa va recuperar terreny al final del tercer quart, va capgirar el marcador a l'inici de l'últim quart i, malgrat l'intent desesperat dels granollerins per guanyar, la victòria no se'ls va escapar.

Els protagonistes

Publicat el 21 de setembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

Càstig en el temps afegit

El Granollers veu com el Sant Andreu li empata el partit a l'últim sospir
Eduard Batlles

L'EC Granollers va empatar a 2 en la visita sempre complicada al Narcís Sala. Els homes entrenats per Albert Garcia van trobar-se còmodes jugant sense pilota i el Sant Andreu va tenir les millors oportunitats, però els xuts es van trobar amb un immens Ortega que ho va aturar tot. Dos gols de Cano van ser contestats per Gissi a la segona. El de l'empat, més enllà del minut 90.
El partit va començar amb un Sant Andreu incisiu i un Granollers que sabia que la defensa seria clau per treure un resultat positiu del Narcís Sala. Ortega va començar a salvar els mobles amb dues bones intervencions. El Granollers, però, també va tenir les seves ocasions i al minut 39, Cano feia el primer. Vila li va fer la passada i el davanter, que s'estrenava com a golejador a la lliga, va posar el cap per obrir el marcador.

L'Esport Club va empatar al Narcís Sala (Fotografia: Júlia Andreu)
A la represa, el Sant Andreu va sortir disposat a empatar el partit i Ortega i tota la línia defensiva es van haver d'arremangar per mantenir la porta a 0. Quan encara no s'havia arribat al minut 10 de la segona, Cano es va plantar a la frontal de l'àrea, va marxar del seu defensor i després de fer-se una autopassada davant la sortida del porter, va empènyer la pilota al fons de la xarxa. Aguantar el 0 a 2 va ser un tasca complicada, malgrat els esforços defensius de tot l'equip. El davanter Kevin Gissi va empatar el partit amb dues rematades. Al minut 78, va rebre una pilota a l'àrea petita i davant la sortida d'Ortega va rematar al fons de la porteria. El segon, el més dolorós per l'Esport Club, va arribar quan faltaven poc menys de tres minuts per acabar el partit. Després d'un parell de rebots, inclosa una bona aturada d'Ortega, el davanter local va rematar a plaer i va fer l'empat.
"El resultat et deixa amb un gust a derrota", deia el porter Ortega al final del partit a Ràdio Granollers. La setmana vinent, el Granollers rebrà la Montañesa a casa.

Els protagonistes

Publicat el 21 de setembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

El Circuit vibra amb el Rallycross

El suec Johan Kritoffersson, que va acabar segon, sortint de la segona zona de terra (Fotografia: RAMON FERRANDIS)
Petter Solberg s'imposa en la primera prova de l'especialitat que acull Montmeló
Eduard Batlles

Un nou espectacle ha arribat al Circuit de Barcelona-Catalunya. Combina velocitat, tocs, bolcades, pols i una gran dosi de derrapades. Ja fa uns quants anys que el Rallycross és conegut arreu del món, però ara ha picat a la porta del Circuit. Aquest diumenge, la zona de l'estadi ha estat l'escenari de la desena cita del campionat del Món de Rallycross. Cotxes aparentment de sèrie, modificats en tot allò modificable –des del xassís, fins al motor, pneumàtics i frens– i un circuit que alterna l'asfalt i la terra. El guanyador de la prova va ser el campió del món del World Rally Car l'any 2003, el noruec Petter Solberg.
L'espectacularitat de la prova és indiscutible. Curses curtes, a sis voltes, amb sis cotxes a pista i un circuit estret amb molts revolts i un salt en la zona de terra. A més, s'hi suma un altre concepte: la joker lap. Se li diu joker a la volta que els pilots han de fer obligatòriament una vegada per cursa i que significa una pèrdua de segons. En el cas del Circuit, el segment de la joker estava col·locat a la zona de l'asfalt aprofitant la xicana. L'estratègia dels pilots, per tant, resulta clau per aconseguir la victòria. Cada pilot hi passa quan més li convé, habitualment els pilots que anaven líders hi passaven al final de la cursa, i aquells que anaven en les últimes posicions hi passaven a les primeres voltes.
Unes 25.000 persones van passar per la zona de l'estadi en tot el cap de setmana
El francès Andrea Dubourg va guanyar la categoria Super 1600 (Fotografia: RAMON FERRANDIS)
L'espectacle del Rallycross va reunir uns 25.000 espectadors durant tot el cap de setmana; molts d'ells van poder passejar pel pàdoc amb moltes menys mesures de seguretat i amb més accessibilitat a cotxes i pilots que en els grans premis de MotoGP i fórmula 1. Un al·licient més per atraure més públic en els propers anys, ja que el Rallycross tornarà l'any 2016 i 2017 al circuit, segur. 
El millor dia per a l'espectador va ser el diumenge, quan es van disputar les finals de les quatre categories: la del mundial, la de l'europeu, la de la categoria Super 1600 i la de RX Lites, on participava com a pilot convidada Laia Sanz.
Amb un domini absolut i controlant en tot moment la situació, Solberg es va endur aquesta prova del mundial i, de moment, lidera la general amb 243 punts quan falten tres curses pel final. En l'europeu, el noruec Tommy Rustad va ser el vencedor per davant de Veiby. Thomas Bryntesson es va imposar en la RX Lites, i el francès Dubourg en la Super 1600.

Petter Solberg celebra la victòria davant els aficionats
El Rallycross ja és la tercera cita més rellevant del Circuit. (Joan Fontserè)

El director del Circuit, Joan Fontserè, de Sant Feliu de Codines, va valorar molt positivament l'afluència de 25.000 persones al Circuit i es mostra confiat que en els propers anys, "vindrà més gent". "Podem dir des de ja que el Rallycross és la tercera cita més important que acull el Circuit després de la fórmula 1 i MotoGP", diu. "Estem intentant col·locar el Circuit com un referent europeu en l'organització de proves", afegeix. Fontserè també ha avançat que volen que el traçat sigui semipermanent i que permeti als equips venir a fer testos.

Publicat el 21 de setembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)