dijous, 16 de maig del 2019

Els errors passen massa factura

L'Esport Club falla un penal d'inici i encaixa gols per badades clamoroses
Xavi Mas

L'Esport Club Granollers va pagar molt cars els errors comesos en defensa davant un Castelldefels que lluita per eludir les posicions que podrien fer-li perdre la categoria si es produïssin descensos no compensats de Segona Divisió B. Els de José Solivelles van fallar un penal amb empat a zero i, tot i dominar la possessió, van veure com el Castelldefels els penalitzava cada error defensiu. La derrota –fa cinc jornades que l'Esport Club no guanya– fa que els de Solivelles perdin la novena posició en benefici del Vilafranca.
L'Esport Club va tenir el control de la pilota, tot i que el Castelldefels va dificultar-ho fent una pressió molt alta sobre la sortida de la pilota. Al començament, les arribades amb més perill dels granollerins eren a base de nombrosos córners, centrats molt tancats, que van posar a prova la defensa visitant i l'habilitat de Manu Martín sota els pals. Al minut 10 Oriol Molins va rebre en cursa i, dins l'àrea, va ser travat per darrere però Raúl Torres va llençar el penal als núvols. El mateix Torres, al minut 19, va perdre una pilota en zona compromesa i va permetre un contraatac per la banda dreta que va acabar amb una bona rematada de Francesc Xavier Piera per fer el 0-1. Al 27 Sergi Pastells va ser objecte d'un possible penal que l'àrbitre no va concedir –n'hi va haver un altre de més clar, al 65 sobre Pau Darbra, empentat per darrere, que tampoc va concedir– i al 28 Martí Soler va rematar malament una altra centrada des de la cantonada.

Albert Caparrós, Capa -en la imatge pressionat per Francesc Xavier Piera- va jugar de central i a la segona part va haver de ser substituït per lesió (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
De tant avisar, finalment va arribar l'empat, amb un gran xut amb la punta de la bota de Molins després de rebre de Joel Brey i de fer una gran retallada en curt, però al límit del descans tota la defensa va badar en una falta al mig del camp que Piera va penjar llarga –van demanar fora de joc i van deixar passar la pilota– i Pedro Bilbao no va perdonar.
A la segona part l'Esport Club va continuar controlant més la pilota però era el Castelldefels qui portava el perill. Álvaro va refusar a córner un xut de falta de Jordi Aumatell, i Bilbao va estavellar una centrada-xut al travesser. En una bona pressió defensiva l'Esport Club va forçar una mala cessió al porter i Xavi Civil no la va desaprofitar per fer l'empat a 2.
Quedava, però, l'estocada final, que va arribar deu minuts després; el Castelldefels va trobar Jordi Cano amb una passada vertical i aquest va etzibar un fort xut que va doblegar les mans del porter Álvaro, que va veure com la pilota li passava per sota les cames.


Publicat el 13 de maig de 2019 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

El Lliçà s’endú l’últim derbi després d’una pròrroga

El Maristes Ademar de Badalona, primer rival dels de Romà Cutrina a la fase final
EL 9 NOU

El CB Lliçà d'Amunt tanca la fase regular de la competició com a campió i líder en solitari després de vèncer el Recanvis Gaudí CB Mollet B al derbi vallesà de l'última jornada. La victòria per als de Romà Cutrina (97-89) va arribar després d'una pròrroga que va forçar el base molletà Pau Ruzafa amb un triple als últims segons després d'anar gairebé tot el partit al darrere al marcador. Henrique Juliatto i Ramon Espuña –cinc i vuit punts respectivament– van ser claus pel Lliçà al temps extra.
Amb res més en joc que l'opció d'acabar com a líder en solitari, els de Cutrina s'enfrontaven a un Mollet B que arribava a Lliçà com el millor equip en atac però amb una de les pitjors defenses del grup. Això feia presagiar un partit amb anotació molt alta i així va ser, amb dos equips que van superar els 80 punts per forçar la pròrroga.
El Lliçà va dominar el marcador durant tot el partit però les diferències mai no van ser definitives. Els de Cutrina van començar amb un parcial de 10 a 0, amb dos triples consecutius de Jonas Rusom, en un primer quart amb molta aportació del joc interior, faceta en la qual els de Pau García eren més febles. Al segon quart, en canvi, els molletans van equilibrar les forces de mica en mica, retallant distàncies al marcador fins a arribar al descans amb empat a 35.

El pivot del Lliçà Hernán Olaguibe defensat pel molletà Jaume Viñallonga (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
El tercer quart va ser un festival ofensiu, amb molt d'encert en el tir exterior –cinc triples del Lliçà i tres del Mollet B– i un Lliçà que va dominar el marcador a partir del minut 5. A l'últim quart el Lliçà va continuar dominant però l'encert en els triples de Ruzafa va permetre els molletans empatar i forçar la pròrroga, però allà el Lliçà va trencar definitivament el partit amb un parcial de 5-0 –triple de Juliatto i cistella d'Espuña–, que no va trobar resposta per part molletana. Amb el 90-85 ambdós equips van encistellar des de la línia de tir lliure. Al final del partit, l'afició, que va omplir el pavelló de gom a gom, va celebrar la victòria i el títol.
Ara, com a primers del grup 1, els de Cutrina s'hauran d'enfrontar, a partir del proper cap de setmana, al quart classificat del grup 2, el Maristes Ademar de Badalona.

Publicat el 13 de maig de 2019 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

El PBB La Roca i el Palautordera tanquen la temporada amb empat

Subirana avança el Palautordera i Cristina fa l'empat per les roqueroles
EL 9 NOU

L'últim partit de la temporada, amb la classificació d'ambdós equips ja decidida, enfrontava el líder Palautordera amb el segon classificat, la Penya Blanc-i-Blava de la Roca. Malgrat que a efectes de classificació tot estava dat i beneït, els dos equips van buscar la victòria però els va mancar sort de cara a porteria. L'ambient a les grades també va ser el de les millors ocasions en un derbi.
El Palautordera va tenir un parell més d'ocasions clares que l'equip de Rubén Álvarez durant la primera meitat, amb tres uns contra uns que no van saber aprofitar mentre les roqueroles van estavellar un xut al pal.
Amb tot per decidir, a la segona part va ser el Palautordera qui es va avançar al marcador amb un gol de la golejadora Anna Subirana en un contraatac. A vuit minuts del final Cristina González, amb un xut des de fora de l'àrea, va establir l'empat.
Tots dos equips, juntament amb el Llerona –tercer– i el Júpiter –quart– jugaran la Copa Catalunya.

Les protagonistes

Publicat el 13 de maig de 2019 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

Més d’un miler de nens i nenes al 24è Trofeu Coaliment

EL 9 NOU

El Trofeu Coaliment, les trobades d'handbol escolar organitzades pel BM Granollers, va arribar al seu equador aquest diumenge –va començar el cap de setmana passat i durarà fins al 26 de maig–. L'estampa que caracteritza el trofeu, no competitiu, és el de les instal·lacions del Palau plenes d'infants –més d'un miler repartits enguany en 106 equips– amb els diferents colors distintius de cada escola –unes 19 de tot el Vallès Oriental– i de pares i mares que volen veure els seus fills debutant en l'handbol. A més de jugar, els participants gaudeixen de la presència de jugadors i jugadores del Fraikin i del KH-7 per signar-los algun autògraf.

El Trofeu Coaliment és, per molts dels nens i nenes que hi prenen part, el primer contacte amb el món de l'handbol (Fotografia: XAVIER SOLANAS)
Publicat el 13 de maig de 2019 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

Victòria quatre jornades després

La bona actuació de Bombom Almeida, amb un 57% d'encert, clau pel canvi de dinàmica
Xavi Mas

El Fraikin BM Granollers va retrobar el camí de la victòria a la Lliga Asobal quatre jornades després d'haver guanyat l'Alcobendas. Els d'Antonio Rama, que havien perdut contra el Liberbank Cuenca i contra el Barça Lassa i havien empatat contra el Recoletas Atlético Valladolid, van vèncer un Frigoríficos Morrazo que va arribar al Palau d'Esports disposat a aconseguir el punt que li mancava per assegurar-se la permanència.
Va ser un partit irregular en què va destacar la gran actuació de César Bombom Almeida, que va entrar a la segona part i que, amb el seu 57% d'encert, va catapultar l'equip per trencar la dinàmica de la primera. Malgrat la victòria, el Fraikin queda ja sense opcions matemàtiques de jugar a Europa la propera temporada després que ho aconseguissin Bidasoa i Logroño, que també van aconseguir guanyar els seus respectius partits.
Al Fraikin li va costar atacar posicionalment durant la primera part. L'equip del cardedeuenc Magí Serra va tancar-se molt bé a la zona central per impedir el joc amb Adrià Figueras i només les recuperacions i les sortides al contraatac semblaven fer-los mal.
L'extrem esquerre del Fraikin BM Granollers Adrià Martínez va ser un dels jugadors destacats de l'equip. Seus van ser els dos últims gols que asseguraven la victòria (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
Els gallecs, amb empenta i animats per una colla d'aficionats molt sorollosos, van manar al marcador durant gran part de la primera meitat. Van ser avantatges mínims d'un o dos gols i un màxim de tres amb el 7-10 per començar i el 10-13 per acabar, quan el Fraikin, gràcies a un parcial de 4-0, va capgirar el marcador al llindar del descans. Un avantatge que es va esvair en arribar al descans després que Mihajlo Mitic empatés i que Javi Díaz li aturés un penal a Figueras amb el temps exhaurit.
Un altre parcial de 4-0 del Fraikin, només de sortida, va posar el partit de cara, però el Fraikin no va aprofitar aquesta embranzida per sentenciar i el Frigoríficos Morrazo va tornar a ficar-s'hi, i va capgirar fins i tot el marcador amb el 20-21. Les aturades d'Almeida i la clarividència d'Álex Márquez –malgrat jugar amb molèsties, va tornar a ser decisiu en atac– van servir perquè l'equip es tornés a posar al davant. Amb 23-21 al marcador, i després de vuit minuts sense gols per part de cap dels dos equips –Almeida i Javi Díaz van aturar-ho tot–, el Fraikin va ser capaç de superar la defensa 5-1 i la pressió per tota la pista dels gallecs per assegurar la victòria i pujar al cinquè lloc.


El post-partit
Teníem ganes de sumar els dos punts. (Antonio Rama)
Malgrat la irregularitat de l'equip, Antonio Rama va sortir del partit satisfet pel resultat: "Teníem ganes de sumar els dos punts novament." El tècnic del Frakin BM Granollers va reconèixer que durant la primera part l'equip no havia estat bé, sobretot defensivament. "Semblava que esperàvem que ells cometessin algun error per poder tenir èxit", va explicar. "A la segona ens hem posat les piles, amb l'ajuda de la porteria hem pogut córrer i ens hem vist més en el nostre joc", va afegir. "Al final ells han hagut d'arriscar i gràcies al talent individual hem pogut trencar la seva defensa i resoldre el partit", va concloure.

Publicat el 13 de maig de 2019 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)