dimarts, 21 de març del 2017

Mig segle d'esport i salut

El Club Natació Granollers compleix 50 anys convertit en referent social a la ciutat i esportiu arreu de l'Estat
El club amb més socis de la comarca compleix mig segle. Al llarg d’aquests 50 anys, el CN Granollers ha format part de la vida quotidiana de diverses generacions de ciutadans, que hi han trobat una manera de cuidar la salut i fer comunitat. Paral·lelament, l’entitat s’ha convertit en una potent escola d’esportistes d’elit i és, de llarg, el club que ha fet brillar el nom de la ciutat als nivells més alts, en podis mundials i olímpics.
Ramon Solé

El CN Granollers celebra enguany el 50è aniversari. Durant aquest mig segle, l’entitat ha proporcionat als veïns i veïnes de la ciutat la possibilitat de fer esport i portar una vida més sana, en un context social que també ha propiciat la relació i la creació de comunitat. Actualment és difícil trobar algú de certa edat a Granollers que no hagi tingut algun vincle amb l’entitat com a soci, alumne dels cursets de natació, etc. Al costat d’aquesta tasca social, el club s’ha convertit en una escola d’esportistes d’elit de referència internacional: els èxits de la sincronitzada (amb esportistes sortides del club que han fet podis en Mundials i Jocs Olímpics), la gimnàstica (amb dos ors olímpics), la natació i, més recentment, el waterpolo, han erigit el CN Granollers en el club que ha projectat el nom de la ciutat als nivells més alts de la competició esportiva internacional. El club compleix 50 anys amb uns 6.000 socis i 500 esportistes.

La primera piscina coberta, inaugurada el 1972. Generacions de granollerins hi han passat per aprendre a nedar       (Fotografia: CLUB NATACIÓ GRANOLLERS)
“Els metges parlen amb els nostres tècnics i ens diuen que s’ha fet una gran tasca, sobretot en la gent gran. Ara la gent porta una vida molt més sana que abans. A banda, ensenyem a la gent jove, i a la no tant jove, que cuidar-se és molt important”, explica el president de l'entitat, Josep Maria Mas.
BERTRAN: “EL FUTUR DEL CLUB APUNTA A L’ÈXIT”
El president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertran, està convençut que “el futur del club no només està assegurat sinó que apunta a l’èxit”. Bertran considera el CN Granollers un dels puntals històrics al panorama català. “Granollers té molta història amb els esports d’aigua; el club té 50 anys però va recollir una tradició que ja venia de dècades enrere. Des de llavors, el CN Granollers ha estat sempre un dels clubs punters del país en natació i waterpolo, però el gran salt l’ha fet en els últims 10 anys, amb la gran aposta per la sincronitzada, que l’ha portat a ser un referent a tot l’Estat. El Granollers ha contribuït a potenciar, popularitzar i fer més gran un esport que era força minoritari i desconegut al nostre país”, considera.
Enric Bertran creu que els projectes futurs vinculats al club, com el centre de tecnificació de sincronitzada a les Franqueses, consolidaran aquesta feina de forma definitiva.

El club dona 3.000 fotografies a l'arxiu municipal
Fotografia: XAVIER SOLANAS
Xavi Mas

El primer dels actes que des del Club Natació Granollers es van organitzar per celebrar aquest 50è aniversari va ser la formalització d’una donació de fons documental a l’arxiu municipal, la signatura de la qual es va fer dilluns, entre el president de l’entitat, Josep Maria Mas, i l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral. Es tracta d’un fons que conté més de 3.000 documents, entre fotografies –un 90% segons Mas– i documentació del club i que Mas creu que encara pot créixer més. “Estem demanant a la gent que ens portin tot el que tinguin a casa”, va explicar el president del CN Granollers.
Una inundació, fa uns anys, va malmetre part de la documentació que tenien al club, i això va fer pensar en aquesta donació, per tal de protegir “el que són petites parts de la història d’aquest club que ha esdevingut una gran entitat”, va afirmar Mas. “Vam pensar que la celebració del 50è aniversari era el millor moment per portar a terme aquesta donació”, va afegir.
Classificar, datar i digitalitzar les fotografies no serà feina fàcil. “Sempre busquem un fil conductor, com podria ser separar-les primer per disciplines, per després establir un ordre cronològic i poder-les datar”, va explicar la documentalista de l’arxiu municipal Carme Pérez, encarregada de rebre tot aquest fons. Un cop digitalitzades, algunes es podran consultar al web de l’arxiu.
L’EVOLUCIÓ DEL CLUB, EN FOTOGRAFIES
Part de les fotografies de què consta la donació estan exposades tota aquesta setmana a la sala Tarafa, punt neuràlgic dels actes del 50è aniversari. Fotografies dividides en dues parts, una on es pot apreciar l’evolució del club i les seves instal·lacions, i una altra de la gent que ha format part del club i on tothom es pot buscar.
Aquest divendres, una taula rodona a càrrec del psicòleg esportiu Marc Vilà, amb la participació del sincronista Pau Ribes i el nedador paralímpic Miguel Luque, entre d’altres, tancarà els actes d’aquesta setmana.

Fotografia: XAVIER SOLANAS
Publicat el 17 de març de 2017 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)