divendres, 9 de desembre del 2016

Podi històric de Laia Andreu, del CA Granollers

Aquest podi és el primer d'una atleta del club en les 50 curses disputades fins ara
Xavi Mas

La cursa absoluta i promesa femenina, a diferència de la masculina, ha tingut un inici amb les participants més agrupades. La vigatana del CA Granollers Laia Andreu va ser l'autèntica animadora de la cursa; va ser la primera a marcar un ritme fort i això va permetre veure com el grup capdavanter es trencava de mica en mica. Andreu va liderar la cursa fins ben entrada la tercera de les quatre voltes que havien de completar al circuit. Salima Charki (Cueva de Nerja Atletismo), que havia quedat segona l'any passat, es va voler treure l'espina i va atacar just abans de començar l'última volta, atac que Andreu no va poder respondre. Tot i això, Andreu va aguantar el segon lloc, i aconseguia per primera vegada a la història una atleta femenina del club granollerí pugés al podi de la cursa.
Per darrere de Charki i d'Andreu va arribar Marta Galimany (FC Barcelona) –guanyadora de l'edició de 2014–, que va repetir el tercer lloc aconseguit l'any passat. El bon paper de les atletes sèniors del CA Granollers es va veure refermat amb la novena posició d'Encarna Núñez, la 13a posició d'Anna Comet i la 14a posició de Marta Molist, posicions que els van permetre ser les guanyadores en la classificació per equips.

Laia Andreu, de blau en primer terme, va liderar la cursa des del començament i fins a l'inici de la darrera volta    (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
"És un honor per mi ser la primera representant del club que puja al podi", va afirmar Laia Andreu acabada la cursa. La vigatana del CA Granollers va explicar que havia intentat imposar el seu ritme. "M'he centrat a buscar el meu ritme i l'he mantingut fins que la Salima ha atacat. Després he intentat que la Marta no m'atrapés perquè és més ràpida que jo", va dir. La guanyadora va destacar el nivell de les rivals: "la cursa ha estat complicada perquè venia d'estar malalta tota la setmana i perquè el nivell de les rivals era molt alt però he pogut atacar al final". Per la seva banda, Marta Galimany, tercera, va destacar el circuit. "És ràpid i de bona trepitjada. Jo m'hi adapto molt bé i sempre el tinc marcat al calendari".

Els atletes vallesans destaquen en les categories de formació

Més enllà del segon lloc de Laia Andreu en la prova absoluta femenina i de la victòria del CA Granollers per equips femenins, també va destacar el CA Mollet, que va guanyar per equips en la categoria juvenil femenina –a la fotografia–, amb Maria Carner, que va acabar en la tercera posició. En categoria prebenjamí Max Garcia i Laia Escote (CAG) van acabar segons; en categoria benjamí femení la guanyadora va ser Irene Rodríguez (Sant Feliu Corre); en alevins, Albert González (CA Canovelles) va guanyar en categoria masculina i Júlia Lahosa (CA Parets) va acabar segona en la femenina. Adam Mounim (CA Canovelles) va acabar segon en la categoria infantil masculí, Isaac Paradas (CA Mollet) va ser tercer en la categoria cadet masculí i Júlia de la Piedra (CA Canovelles) va ser la guanyadora en la categoria cadet femení.


El podi és històric i la participació del club, molt alta. (Joan Cutrina)

Si algú, malgrat la pluja final, estava cofoi en finalitzar totes les curses, aquest era el president del Club Atlètic Granollers, Joan Cutrina. "Estic molt content per dues raons molt importants: la primera, per l'històric podi aconseguit per la Laia Andreu, i la segona, per l'alta participació d'atletes del nostre club", va dir. Una elevada participació que va permetre veure alguns i algunes atletes pujant als diversos podis. "En aquests moments el club té una base formativa molt sòlida i és això el que ens interessa potenciar, ja que econòmicament és l'únic esport que es pot mantenir", va explicar. "Actualment el club compta amb 11 monitors per cobrir les necessitats formatives d'uns 170 atletes en les categories de base, que van des de la categoria prebenjamí –nens de quatre anys– fins a la categoria cadet –15 anys–", va afirmar Jordi Cladellas, màxim responsable de les categories formatives del club.
POSSIBLES ACTES DE CARA A L'ANY VINENT
Un altre dels aspectes que va destacar Cutrina va ser arribar a les 50 curses. "Aguantar 50 anys organitzant una cursa com aquesta, ininterrompudament, pocs clubs ho poden dir", va afirmar. Cutrina es planteja fer algun acte de cara a la propera edició, però que dependrà de l'aspecte econòmic. "No distraurem cap euro que trobem en detriment de la base ni restarem nivell al cros més important de Catalunya", va explicar.

Publicat el 5 de desembre de 2016 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

Torna el domini africà al Cros

El kenyà Titus Kipjumba Mbishei s'imposa a Emmanuel Bor al 50è Cros Internacional Ciutat de Granollers
Xavi Mas

Tres coses van destacar al 50è Cros Internacional Ciutat de Granollers; la primera, una dada per a la història, com va ser el primer podi en categoria femenina per a una atleta del Club Atlètic Granollers –el va aconseguir Laia Andreu–. La segona, el retorn del domini africà –en l'edició d'enguany va guanyar el kenyà Titus Kipjumba Mbishei– en la prova absoluta masculina després de la victòria de l'any passat de Carles Castillejo, i la tercera, l'elevada participació, amb gairebé 1.700 participants entre totes les categories.
Capítol a banda va merèixer la pluja; després de l'aigua caiguda a primera hora del matí, que va estovar el terreny, el temps va respectar els atletes fins a la cursa absoluta masculina. Allà els atletes van haver de patir un intens però curt aiguat i, poc després de l'entrega de premis, la pluja més forta la van patir els nens i nenes de les categories més petites –alevins, benjamins i prebenjamins.

Poc després de donar-se el tret de sortida els atletes del FC Barcelona Marc Alcalà i Mohamed Zarhouni van posar-se per davant. Zarhouni –a la dreta de la imatge– va acabar tercer de la cursa i va guanyar en la categoria promesa           (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
La cursa absoluta masculina, sobre una distància total de 10 quilòmetres –cinc voltes a un circuit de dos quilòmetres– es va trencar ben aviat; quan encara no s'havia completat la primera volta al circuit els dos atletes kenyans van imposar un fort ritme que gairebé ningú va poder seguir; Titus Kipjumba Mbishei i Emmanuel Bor es van destacar al capdavant i van passar per primera vegada per la línia d'arribada amb uns metres d'avantatge respecte a Mohamed Zarhouni i Marc Alcalà. De mica en mica, però, les distàncies es van anar incrementant i el català del FC Barcelona, més especialitzat en proves de mig fons, va anar cedint terreny, i va deixar tot sol el seu company d'equip Zarhouni en la persecució dels kenyans. En l'últim tram de baixada abans d'entrar a les pistes d'atletisme Mbishei va apujar el ritme i l'actual subcampió de la Mitja Marató, Emmanuel Bor, va haver de conformar-se amb el segon lloc. Fora del podi, en sisena posició, va arribar l'atleta del CA Montornès Driss Lakouaja, mentre que el primer atleta classificat del CA Granollers va ser Ramon Linares, que va creuar la línia d'arribada en la 30a posició.
"La cursa m'ha agradat molt", va dir Mbishei, que debutava a Granollers. "Els rivals eren molt forts i per això l'Emmanuel i jo hem decidit apujar el ritme durant les dues primeres voltes, per treure'ns rivals del damunt", va explicar. "Ell ha aguantat molt bé el meu ritme i, al final, he pressionat per derrotar-lo", va afegir. "És una cursa molt bonica, amb un recorregut molt variat", va afirmar Bor. Per la seva banda, el tercer classificat i primer en categoria promesa, Mohamed Zarhouni, va acabar exultant d'alegria. "Encara no m'ho crec. Quan m'he vist darrere els kenyans pensava que estava somiant", va dir.

Titus Kipjumba Mbishei creua la línia d'arribada com a guanyador amb Emmanuel Bor a pocs metres de distància (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
Publicat el 5 de desembre de 2016 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

El CB Granollers fa el seu millor partit

El parcial de 19-4 del tercer quart, decisiu per decantar la balança
Xavi Mas

El CB Granollers va fer el partit més complet de la temporada davant un Sant Cugat minvat –li mancaven els dos directors de joc– i de qui van saber explotar les mancances. Els de Manel Blanco van jugar molt intensos defensivament durant tot el partit, van tenir un alt percentatge d'encert en atac a la primera meitat, i malgrat que el percentatge d'encert va baixar a la segona, va ser aleshores quan es va decidir el partit.

Ferran Nadal comet falta en atac en una acció de la primera meitat (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
Els granollerins van pressionar molt bé la sortida de pilota del Sant Cugat i els van forçar moltes pèrdues que van aprofitar per córrer. Tot i que el Sant Cugat depenia molt del seu joc interior –Cosialls i Antonio–, la sensació de superioritat demostrada a la primera part es va començar a palesar al tercer quart, en què el Sant Cugat tan sols va anotar quatre punts, i va deixar l'últim quart per al lluïment.

Els protagonistes

Publicat el 5 de desembre de 2016 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)