dijous, 1 d’octubre del 2015

El millor jugador de la història de la ciutat de Granollers

Eduard Batlles

Joan Creus saluda l'afició del Palau abans de rebre els obsequis de part de l'Ajuntament i de la Federació Catalana
Joan Creus, que va jugar durant 14 temporades a Granollers, va rebre un homenatge a la mitja part de la semifinal Barça-Manresa. "El millor jugador de la història de la ciutat de Granollers!", va cridar l'speaker del Palau. L'Ajuntament de la ciutat, el CB Granollers i la Federació Catalana li van fer entrega d'una placa commemorativa i un marc amb fotografies d'ell com a jugador, en dues etapes, del CB Granollers.

L'última junta del CB Granollers a l'ACB es retroba a la Torreta
Era el cap de setmana adequat per reunir membres de l'última junta del CB Granollers quan l'equip estava a ACB. Catorze exmembres d'aquella junta i alguns exjugadors es van retrobar a la Torreta, al restaurant Racó de Can Jordi, per compartir vivències i recordar els millors i pitjors moments d'aquell equip. Joan Garriga, impulsor de la trobada, va anar trucant un per un a tots els convidats per, de manera gens oficial, tornar-se a veure.
"L'objectiu principal era tornar-nos a veure i recordar aquell any, que per al club va ser molt dur econòmicament parlant", explica Garriga, que va ser president del club durant un any. Un altre dels convidats al dinar va ser l'actual president del club, Joan Nadal, que explica que va ser una trobada molt entranyable. "Vam repassar aventures i vam analitzar aquell moment des de la perspectiva que et dóna el temps", diu Nadal. Hi van assistir homes com Ramon Daví, Toni Colomer, Josep Carrizo, Rafa Talaberón o l'excap de comunicació del club, Jordi Sanuy, que treballa actualment a TV3. 
Després del dinar, la majoria dels exmembres i exjugadors d'aquell equip van marxar al Palau d'Esports per veure les dues semifinals de divendres.

Expresidents, exdirectius i exjugadors del CB Granollers de l'època ACB es van reunir abans de les finals de la Lliga Catalana de dissabte passat (Fotografia: RAMON FERRANDIS)
Publicat el 28 de setembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)


Un Pau Ribas brillant dóna la victòria al Barça

El Morabanc Andorra domina tot el partit però es desinfla en el tram final
Eduard Batlles

El Barça Lassa va aconseguir la seva setena Lliga Catalana ACB consecutiva i per guanyar-la va haver de suar més que mai. Al davant va tenir un Morabanc Andorra que ha fitxat amb molt criteri aquest estiu i que va dominar el partit i el marcador durant 35 minuts. L'últim quart va ser decisiu. L'Andorra va començar a dubtar i el percentatge d'encert va caure en picat; el Barça, en canvi, va jugar com no ho havia fet fins aleshores. Un triple d'Oleson i un altre de Satoransky van activar l'equip de Xavi Pascual, que amb un Pau Ribas estel·lar va guanyar la final tirant d'experiència, qualitat individual i aprofitant el desencert del Morabanc.
El Barça va començar el partit molt indecís, erràtic i sense saber aturar el joc de l'Andorra. Shermadini –nou fitxatge de l'Andorra– va dominar la pintura en els primers compassos del matx, però dues faltes consecutives van obligar Joan Peñarroya a substituir-lo. L'entrenador dels blaugranes, Xavi Pascual, va haver de demanar un primer temps mort, ja que l'Andorra marxava de 10 al primer quart. Un parcial de 9 a 0 a favor del Barça va tornar a equilibrar el marcador a l'inici del segon període.

El blaugrana Pau Ribas supera Víctor Sada i entra a cistella (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
Els dos equips encara estan en pretemporada i al Palau d'Esports es va notar. Sis pilotes perdudes del Barça en el segon quart, un 35% d'encert en llançaments de dos, i un 15% en triples, en els primers 20 minuts. Una estadística nefasta per als de Pascual, tot i que l'Andorra, en el segon quart, va ser molt superior i amb una defensa molt intensa va deixar el Barça amb només 9 punts (34 a 23 al descans).
A la segona meitat, les coses no van canviar. El Morabanc Andorra, trenant molt millor les jugades, va mantenir la distància d'11 punts i, fins i tot, la va ampliar fins als 13 –màxim avantatge dels andorrans–. Stojanovski assumint tasques de base, Bogdanovic anotant en moments clau i Shermadini i Jones treballant a la pintura. Joc molt coral de l'Andorra, que en els cinc minuts finals no va tenir el mateix encert que durant la resta de partit.
Tornava de l'Europeu, tenia poc rodatge amb la resta de l'equip, però Pau Ribas es va posar l'equip a l'esquena i amb Tomic com a soci perfecte al pal baix el Barça es va col·locar a un punt de l'Andorra (60-59). Dos tirs lliures del mateix Ribas van posar el Barça amb tres punts d'avantatge quan restaven tres segons per a la fi del partit. Jugada de pissarra del Morabanc: dos blocs indirectes al pal baix, perquè Navarro sortís a llançar de tres, però la defensa del Barça va treballar molt bé i el tir de l'escorta no va tocar el cèrcol.
"El partit l'hem perdut nosaltres en l'últim quart", admetia un Peñarroya descontent amb l'actuació arbitral. "He de felicitar Granollers per l'organització", deia el tècnic del Barça, Xavi Pascual, que va reconèixer que esperava un millor joc del seu equip. "Estem millor del que hem demostrat", va afegir.

Els protagonistes

El Prat domina la final LEB
El filial de la Penya es refà a temps i supera un Lleida més encertat en el primer quart
El CB Prat, filial del Joventut de Badalona, va aconseguir la seva segona lliga catalana LEB, després de superar per 68 a 80 el Lleida, que va estar més fi en el primer quart. Els altres 30 minuts, el Prat va trobar millors situacions de tir i, amb Nikolic com a puntal a la pintura, va aconseguir una renda màxima de 20 punts.
El Lleida va patinar en el segon quart, sobretot en la faceta defensiva. Els de la capital del Segrià van encaixar 26 punts i només en van anotar 13. Aquest desencert va passar factura durant tot el partit, i només en l'últim quart van poder retallar distàncies.

El jugador del Força Lleida Emmanuel Andújar captura un rebot (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
Un triple de López-Arostegui en l'equador del tercer quart posava una diferència de 20 punts al marcador, que va resultar definitiva perquè el Prat s'endugués la final i la copa de la Lliga Catalana LEB.

Els protagonistes

El post-partit

Feia molt temps que el Palau no s'omplia així per veure esport. (Joan Nadal)

El president del CB Granollers, Joan Nadal, va marxar molt content dissabte del Palau d'Esport, tant per l'espectacle esportiu viscut a la pista com per la gent que es va apropar al Palau, unes 4.000 persones. "Feia molt temps que el Palau no s'omplia així per veure esport", va dir després de la final. Nadal reconeix que la graderia el va sorprendre, ja que animava majoritàriament el Barça. "Hi havia molta gent de l'handbol que no sé si ho ha entès gaire", explicava rient. Nadal explica que l'organització ha estat impecable. "La comissió de la Ciutat del Bàsquet català i en Jordi Romea han tingut cura de tots els detalls", diu. Les activitats a Granollers com a Ciutat del Bàsquet Català 2015 no s'han acabat. Nadal explica que tenen pensat fer algun esdeveniment més, però "la part estrella, sens dubte, era la Lliga Catalana ACB i LEB".
Pel que fa a la faceta purament esportiva, Nadal reconeix que es pensava que guanyaria el Morabanc Andorra, però també admet que "no han sabut guanyar el partit en l'últim quart".

Publicat el 28 de setembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)