divendres, 21 de novembre del 2014

Remuntada del Fraikin al límit

Álvaro Ruiz en una acció espectacular de llançament
L’afició del Palau d’Esports s’ha acostumat a patir als últims partits però, com l’equip, manté la fe fins el final i, fins ara, sempre veu recompensada la seva entrega amb una victòria. Però no cal amagar que l’equip ha perdut aquella xispa de l’inici en què va passar per damunt d’equips com el Naturhouse la Rioja o l’Ademar León. La Lliga Asobal d’enguany –Barça a banda– és més igualada del que demostra la part alta de la classificació i cal donar rellevància a les xifres aconseguides fins ara pel Fraikin BM Granollersels de Carlos Viver han aconseguit, fins i tot, superar els registres de la temporada passada.
Dimecres, amb el precedent de la derrota a Conca (30-23) encara al cap –com a mínim a la graderia–, l’equip es va veure superat a la primera meitat i part de la segona pel Fertiberia Puerto Sagunto. El joc ràpid que va proposar l’exgranollerí Aidenas Malasinskas va trobar els punts febles d’una defensa que, sense Marc Garcia –autèntic líder al centre de la defensa– encara no ha trobat els mecanismes d’ajustament proposats per Viver.
"Nicklas Grundsten arriba als 500 gols a la Lliga Asobal com a jugador del club"
A la primera part Malasinskas, o aconseguia arribar a sis metres per llançar o forçar penals i cops francs, o aconseguia deixar sol al pivot Nacho Plaza, que es va inflar amb un set de set. I quan no, Rolandas Bernatonis deixava anar el braç davant un Pejanovic que no va tenir la seva millor nit. La defensa granollerina, amb una mitjana de 23 gols encaixats per partit, ja n’havia encaixat 18 al descans. Com a mínim però, i malgrat la bona actuació de David Bruixola sota els pals –set aturades–, l’atac no va anar tan malament; Grundsten va aconseguir el seu gol 500 a la lliga, com a jugador del club –el 9-11–, i el 17-18 del descans era esperançador.
Grundsten, en la imatge contra l'Ademar, va arribar dimecres als 500 gols a la lliga (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
L’intercanvi de gols a l’inici de la represa no afavoria els interessos granollerins, que van veure com Malasinskas situava un màxim avantatge de tres gols (19-22) en un ràpid contraatac. En aquest moment Viver va apostar pel canvi a la porteria i la jugada li va sortir bé; Pol Sastre va aturar, en la seva primera intervenció, el llançament d’un Bernatonis que fins aleshores sumava sis gols de sis llançaments i va agafar la confiança que li havia faltat en altres partits. Les set aturades de Sastre –44% d’encert– van ser claus en l’últim quart de partit. Un llançament de maluc de baix a dalt d’Álvaro Ruiz va suposar el primer avantatge del Fraikin (30-29) a sis minuts del final. La defensa es va tancar millor i va fer desaparèixer de l’escena a Plaza, deixant tot sol Bernatonis –màxim golejador amb dotze gols–. I en atac, l’obertura del joc als extrems va permetre Blanxart rematar la victòria.

El post-partit:

Viver: "L'equip lluita com feia temps que no ho veia"
La victòria de dimecres va ser molt important. “Són punts que valen gairebé el doble perquè ha estat un partit molt sofert i treballat”, va dir el tècnic Carlos Viver. I Pol Sastre, un dels herois del matx, coincidia amb ell: “Veníem tocats anímicament de la derrota a Conca i aquests punts són dos senyors punts”. Tant Sastre com Moisès Blanxart, un altre dels jugadors destacats a la segona part, també van coincidir en el factor clau de la remuntada. “Ens hem tancat millor al darrere i això ens ha permès seguir creient en la remuntada”, van afirmar. Una fe i una capacitat de lluita que va remarcar Viver: “L’equip pot estar desajustat al darrere o, en algunes fases, massa caparrut en atac, però lluita com feia temps que no veia lluitar un equip. Està intens, físicament i mental, no dóna mai per perdut un partit i això és el primer que demana un entrenador”.
L’entrenador del Fraikin també va voler posar en valor la feina aconseguida fins ara. “Puerto Sagunto és un equip molt complicat, l’hem guanyat i sumem 19 punts, 19. Això és moltíssim, i a vegades em dóna la sensació que no es valora prou”, va dir taxatiu.

(Publicat al periòdic EL 9 NOU el 21 de novembre de 2014)