dimecres, 4 de maig del 2016

Nantes ja és una realitat

Els de Carlos Viver saben patir i fan bons els sis gols de l’anada gràcies al valor doble dels gols fora de casa
En acabar el partit els jugadors granollerins van celebrar-ho al mig de la pista (Fotografia: XAVI MAS)
Xavi Mas (enviat especial)

Vint anys després de l’últim títol a l’EHF –temporada 1995/1996 contra el Shaktyor Donetsk– i sis anys després de l’última final –temporada 2009/2010, contra el Gummersbach a la Recopa– el somni d’estar en una fase final d’una competició europea torna a ser realitat. El Fraikin BM Granollers va aconseguir la tan desitjada classificació per a la final a quatre que es disputarà el 14 i 15 de maig a Nantes, tot i perdre a la pista del Bjerringbro-Silkeborg per sis gols de diferència (32-26). El primer rival a la final a quatre es coneixerà en el sorteig de dimarts.
L’eliminatòria i la classificació es van decidir gràcies al valor doble dels gols en camp contrari i, com ja havia passat en anteriors partits –com el de classificació pels quarts de final contra l’Aalborg al Palau d’Esports o el de classificació per la fase de grups de la temporada passada contra l’Sporting de Portugal–, en l’últim sospir. A diferència d’aquelles dues ocasions, que va ser gràcies a una jugada ofensiva, aquest cop, com a Bucarest enguany, va ser gràcies a una bona defensa.
EL PRIMER AVÍS DANÈS, A LA PRIMERA PART
El Fraikin va començar el partit atacant i marcant gràcies a un llançament exterior de Marc Cañellas, jugador que va resultar clau. El Silkeborg, però, es va posar tot seguit per davant i, a partir d’aquest moment, ja no va deixar de manar al marcador.  Els granollerins, mentre va funcionar la primera línia van mantenir el marcador igualat, però quan es va començar a fallar, i amb els pivots ben defensats, el marcador es va eixamplar.
Jugadors i cos tècnic van fer una petita celebració al vestidor del JYSK Arena (Fotografia: MIREIA CAMMANY)
El central eslovè del Silkeborg, Sebastian Skube, va tornar a fer molt mal amb la seva habilitat en l’un contra un i generant joc per la resta de primeres línies, per Knudsen al pivot o per Hansen a l’extrem, i el Silkeborg va igualar l’eliminatòria massa aviat (12-6, min. 16). Solé, Arnau i Resina van fer un parcial de 0-3 pel Fraikin, aprofitant l’exclusió de Rasmus Jensen, que va tornar la diferència als tres gols (12-9), marge que es va mantenir fins al descans.
Després d’aquest 12-9 Peter Bredsdorff-Larsen va aturar el partit –Carlos Viver ja l’havia hagut d’aturar al minut 15 després de l’11-6 aconseguit per Hansen– i va aconseguir reconduir la situació. El seu equip va aconseguir tallar la ratxa granollerina i, jugant en inferioritat per l’exclusió de Hundstrup, va tornar a la diferència de cinc gols (17-12) amb molta aportació de Nielsen –bàsicament des del punt fatídic dels set metres–. El Fraikin, però, va arribar al descans tres gols per sota amb un gol d’Álvaro Ferrer –el central iguala Viver en nombre de partits jugats a Europa amb el BM Granollers– i una bona defensa.
EL SILKEBORG CAPGIRA L’ELIMINATÒRIA
El Silkeborg tenia mitja feina feta i li quedava l’altra mitja i va començar la segona part disposat a fer-la realitat; un parcial inicial de 2-0 va tornar a deixar la diferència en els cinc gols (20-15). Cañellas i Solé van tornar el parcial però, després del 20-17, el Fraikin va estar més de cinc minuts sense marcar. Aquesta va ser la fase més compromesa i el Silkeborg ho va aprofitar per capgirar per primera vegada l’eliminatòria (24-17, min 40), cosa que va obligar a Viver a aturar el partit.
Solé i Adrià Pérez van donar aire amb dos gols seguits però de nou el Silkeborg va tornar als set gols de diferència (26-19) –cinquè penal convertit per Nielsen–. A partir d’aquest moment, el Fraikin va aconseguir posar-se a cinc gols de nou, amb gols de David Resina de penal i de Gonzalo Porras, i la diferència, d’aquí fins al final, va anar fluctuant entre els cinc i els sis gols. Resina de contraatac i Solé des de la llarga distància van obligar el Silkeborg a guanyar de set en superar els 24 gols dels danesos a l’anada i va arribar la fase més emocionant del partit.

Pacheco, Sastre i Almeida van dedicar la classificació a Guilherme Valadao, operat al Brasil (Fotografia: XAVI MAS)
MARC CAÑELLAS VA SER L'ARTÍFEX DEL BLOQUEIG DEFENSIU A MARKUSSEN EN L'ÚLTIMA ACCIÓ
Amb 30-25 tothom va cantar gol en un fly d’Arnau Garcia, però la pilota es va estavellar al pal i amb 32-26 Cañellas va poder matar el partit però Rasmussen li va aturar el llançament a boca de canó. Quedava mig minut i el Silkeborg atacava per guanyar; Bredsdorff-Larsen va demanar temps mort. Marc Garcia i Nielsen van ser exclosos per una topada. Amb vint segons que van semblar eterns i amb una afició local cridant com mai, Resina va tallar una passada a l’extrem, però el rebot va anar a parar a l’altra cantonada. Hundstrup va dubtar, va passar la pilota a Markussen però Cañellas va bloquejar-li el llançament, i va desfermar l’alegria granollerina damunt la pista.

Els protagonistes

El post-partit

Tothom ho havia somiat però encara no ens ho creiem. (Carlos Viver)

Amb les seqüeles encara d’un bon refredat, a Carlos Viver li van passar tots els mals i somreia de felicitat després de la classificació per la final a quatre. “Tothom ho havia somiat però ara ho diem i encara no ens ho creiem”, va afirmar. El tècnic del Fraikin va destacar, per damunt de tot, la mentalitat de ferro de l’equip. “Ha estat molt important que l’equip es mantingués ferm. Sabíem que podia passar això i estàvem preparats per no defallir en els moments més crítics”, va continuar explicant. “Ells només podien millorar i s’ha vist que ja no els hem sorprès tant com al Palau”, va afegir.

Carlos Viver i Antonio Rama donen instruccions a Marc Cañellas (Fotografia: MIREIA CAMMANY)
Álvaro Ferrer, que iguala Carlos Viver com el jugador amb més partits europeus dins del club –42– va afirmar que la sensació era “espectacular”.
JORNADA RODONA PER A LA FAMÍLIA CAÑELLAS
Marc Cañellas va ser un dels protagonistes del partit i el seu germà Joan ho va ser en la classificació del Kiel per a la final a quatre de la Champions, contra el Barça. “Me n’he assabentat just abans del partit. Estic molt content. És un dels dies més meravellosos de la meva vida”, va dir el petit de la família.

Dos catalans residents a Dinamarca viuen la classificació del Fraikin

La Rosa Miguélez, de Polinyà, i la seva parella, en Manel Salinas, que viuen a Dinamarca des de fa dos anys i mig, van ser l’únic suport del Fraikin al JYSK Arena de Silkeborg. Miguélez és cosina de l’exjugador del BM Granollers –ara al BM la Roca– Eloy Félez i havia estat jugadora d’handbol, i el seu xicot és actualment jugador de l’equip de veterans del Bjerringbro-Silkeborg, motiu pel qual tenien entrades per veure el partit. “Hem patit molt. Ha estat molt estressant”, va dir Salinas. “Durant el partit, quan ens sentien animar el Granollers, tothom ens mirava però val a dir que són gent molt respectuosa”, va explicar Miguélez. “Fins i tot, al final del partit, alguns aficionats ens han vingut a felicitar per la victòria”, va afegir.

Rosa Miguélez i Manel Salinas, l'únic suport del Fraikin a Silkeborg (Fotografia: XAVI MAS)

Publicat el 2 de maig de 2016 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)