dijous, 26 de novembre del 2015

Molta pressió però poca precisió

En Marc supera la sortida del porter Aaron però després no va poder acabar la jugada en gol (Fotografia: JESÚS JIMÉNEZ)
No serà per no haver-ho intentat; la pressió va ser insistent i les arribades a l'àrea o els xuts de lluny una constant, posant a prova el porter del Vilanova Aaron, però va mancar precisió. El fet d'anar sempre per darrere al marcador tampoc va ajudar, amb presses per intentar capgirar un resultat que al final va quedar en empat. L'equip d'en Nico es va trobar amb un gol en contra al primer minut i a la segona part, amb l'1 a 2, va pressionar insistentment i va monopolitzar la pilota i les ocasions de gol, amb poca precisió i fortuna.
Els nanos del Granollers, quan encara alguns no havien assimilat les noves posicions al terreny de joc -en Nico tenia les baixes dels dos referents d'atac, l'Arnau i en Xavi- es van trobar amb un gol en contra al primer minut de partit. Una mica de descuit defensiu en el primer córner del partit i molta habilitat i precisió del jugador del Vilanova Albert van acabar amb el primer gol del partit; el Vilanova va treure ràpid i en curt el córner, ningú del Granollers va sortir a tapar i l'Albert, amb un gran xut enroscat i buscant l'escaire llarg, va evitar l'estirada d'en Pol que no va arribar a refusar. Va ser una mala manera de començar per un equip que va dominar pràcticament tot el partit. El Vilanova, amb les idees força clares, va intentar mantenir el Granollers allunyat de l'àrea però els nois d'en Nico van combinar bé i van aconseguir empatar en una bona jugada col·lectiva que va acabar amb un xut creuat d'en David. El mateix David, un minut després de l'empat, va provar sort des de lluny però el porter Aaron va arribar a tocar la pilota lo just perquè no entrés i el travesser acabés allunyant el perill.

El porter del Vilanova Aaron refusa amb el peu un xut de Gerard (Fotografia: JESÚS JIMÉNEZ)
Un altre córner, al començament del segon quart, va poder suposar l'1 a 2 però en Pol va sortir molt bé a tapar espais per refusar de nou a córner. Va ser un període de domini altern amb intercanvi de jugades de perill; el Vilanova ho va provar de lluny, amb xuts de l'Albert que en Pol va aturar -un de falta i un després d'una jugada personal del mateix Albert- i els d'en Nico ho van començar provant de lluny -un xut d'en Marc que no va anar prou alt i que Aaron va poder aturar- i un parell d'aproximacions d'en David -com a davanter centre- en què no va poder definir bé. Tot semblava encaminat a arribar amb empat al descans quan es va produir una falta favorable al Vilanova a tres quarts de camp granollerí. Ja era temps afegit quan el Vilanova va centrar la pilota des de la dreta, la pilota li va anar a l'esquena d'en Víctor i va arribar a peus de l'Albert, que amb un xut creuat des de fora l'àrea va marcar l'1 a 2. Treure de centre i descans. No hi va haver temps per res més.
Més pressió, massa individualitats i el gol triga en arribar
L'equip havia de remuntar de nou i en Nico va demanar pressió. Els nanos li van fer cas i el Vilanova no va tornar a arribar a l'àrea granollerina -a excepció d'un xut de falta a l'últim minut de partit-, asfixiats al mig del camp. D'una recuperació va arribar la primera ocasió clara per haver empatat; en Guillem va controlar fins el mig camp i va fer una passada llarga per en Marc, que va driblar el porter però no va poder desfer-se d'un defensa que li va barrar el pas. El perill no s'havia acabat, perquè del córner va arribar una nova ocasió amb un xut d'en Guillem al segon pal que Aaron va aturar ben situat tapant el pal curt. El Granollers ho va seguir provant però gairebé sempre amb xuts de lluny que sempre es trobaven amb el porter Aaron; primer en una gran jugada individual d'en Gerard des de propi camp, desfent-se de tothom i arribant al vèrtex de l'àrea. El seu xut el va refusar Aaron amb el peu. Després amb un xut de falta d'en Pau, gairebé enganxat a la línia de banda, que Aaron va aturar en dos temps just damunt la línia de gol. Aaron es va fer gran sota els pals en dos xuts més de lluny, en un altre xut de falta d'en Pau i en un xut d'en Raúl després d'una bona jugada de combinació.

En Pau en una de les seves accions individuals de l'últim quart (Fotografia: JESÚS JIMÉNEZ)
Les presses ja es començaven a notar, perquè els minuts passaven i el gol no arribava, però la pressió era constant i el Vilanova seguia sense passar de mig camp en un últim quart d'atac i gol granollerí. Però va ser un atac i gol amb massa jugada individual, poca combinació i, quan aconseguien combinar amb en David al davant, arribaven gols anul·lats per fora de joc -dos-. En Pau, amb molta confiança, ho va provar als primers minuts en diverses accions personals des de camp propi que van acabar a les mans d'Aaron o al lateral de la xarxa. També ho va provar en Guillem, però l'Aaron, que havia tret malament de porteria, va rectificar l'error amb una bona aturada. La pressió era insistent i l'Aaron va cometre un altre error en la sortida de la pilota des de la porteria. En Guillem va tornar a recuperar la pilota, va entrar dins l'àrea i va centrar perquè en David, tot sol, marqués el gol de l'empat. Quedaven tres minuts, acabava de sortir el sol i l'equip havia aconseguit el que portava temps buscant. Faltava l'últim esforç però la victòria hauria pogut anar a qualsevol dels dos equips. Al límit del temps el Vilanova va poder marcar en un xut de falta de l'Albert, que buscava l'escaire i que en Pol va poder refusar a córner. Els d'en Nico van recuperar la pilota després del servei des de la cantonada però en Pau, després d'una gran conducció des de la pròpia àrea fins a la del Vilanova, no va veure en David a l'esquerra i en Guillem a la dreta. La jugada va acabar en no res i el xiulet final va acabar deixant l'equip amb ganes de més.
L'equip va fer un gran esforç i es va saber adaptar a les baixes dels companys, però va obtenir un premi escàs. Ara, una setmaneta de descans abans de jugar un altre cop a casa, contra el Parets.
Ànims nois, que ho esteu fent molt bé!!

El Fraikin fa un pas endavant

L'equip de Carlos Viver guanya de vuit gols l'Arendal noruec en una gran exhibició defensiva

El Fraikin BM Granollers va aconseguir una victòria molt important al partit d'anada de la tercera eliminatòria de la Copa EHF –la primera en què participa– amb una renda de vuit gols (29-21) que li permetrà viatjar a terres noruegues la propera setmana, amb la meitat dels deures fets per arribar a la fase de grups, com ja va fer la temporada passada. El rival granollerí, l'Arendal noruec, arribava al Palau d'Esports com a líder invicte de la lliga del seu país –nou victòries en nou partits– i es va mostrar molt dur en defensa, sobretot a la primera part. Però en la segona el Fraikin va ser totalment superior i va anar eixamplant l'avantatge de mica en mica forçant els errors de l'Arendal
A banda de la victòria, l'altre fet destacat va ser el debut del nou fitxatge granollerí, el lateral dret Álex Márquez. El substitut de Jose Guilherme de Toledo, que de moment només pot jugar en competició europea, va marcar cinc gols en sis llançaments, tots des de la llarga distància, i va demostrar així el gran potencial del seu braç esquerre.
El partit va tenir dues parts ben diferenciades. En la primera, l'equilibri de forces, sobretot defensivament, va fer que l'avantatge d'uns i altres –només un cop l'Arendal va anar per davant (4-5)– no passés mai dels dos gols, mentre que en la segona es va imposar la superioritat defensiva d'un Fraikin que va deixar la seva porteria en tan sols 21 gols encaixats.

El granollerí Álvaro Ferrer aturat en falta per Eirik Heia Pedersen i Lars Jakobsen (Fotografia: TONI TORRILLAS)
El partit va començar intens, amb intercanvi de gols i bones aturades dels dos porters, Pol Sastre pel Fraikin i Svenn Erik Medhus per l'Arendal. De fet, el porter noruec va aconseguir una sèrie de tres aturades seguides –10 en total a la primera meitat– amb empat a 4 que van permetre que el seu equip es posés per davant (4-5) tot i jugar la primera inferioritat del partit. Per la seva banda, dues aturades de Sastre als últims cinc minuts de la primera meitat van permetre al Fraikin posar-se per primera vegada amb dos gols de marge (12-10) –segon gol d'Álex Márquez–, diferència que es va mantenir en arribar al descans després d'un gol de penal de Ferran Solé.
El Fraikin explota el seu talent defensiu
La segona part va ser molt diferent. L'Arendal, que no havia comès gaires errades en atac i havia estat bé en defensa, va veure com el Fraikin s'escapava ràpidament de cinc gols en poc més de set minuts –amb temps mort demanat pel tècnic visitant Marinko Curtovic amb 17-12–. La diferència al marcador ja no va ser mai inferior als quatre gols, gràcies a una defensa que va provocar moltes més errades en el llançament noruec. Sastre també va estar encertat  sota els pals –sobretot en els llançaments des de la llarga distància, amb un 64% d'encert.
La diferència cada vegada més gran al marcador va obligar l'Arendal a jugar més ràpid i això també va provocar que cometessin més errades. El porter Medhus, a banda de les 17 aturades totals, també va aconseguir un gol de porteria a porteria, just després d'aturar-li un xut a Álvaro Ferrer. El gol rebaixava la diferència a quatre gols (18-14) però tampoc va suposar el revulsiu que l'equip noruec necessitava.
Just després d'aquesta jugada, el Fraikin va fer un parcial de 4-0, amb aturades clau de Sastre i tres gols seguits de David Resina, que van trencar el partit definitivament (22-14). Curtovic va demanar un altre temps mort però l'única cosa que va aconseguir va ser tallar la sagnia en defensa. L'intercanvi de gols posterior tan sols li va permetre rebaixar la diferència fins als sis gols, però amb una nova empenta final el Fraikin la va tornar a situar en els vuit gols finals.

El post-partit

La diferència no és definitiva, malgrat que és un bon avantatge. (Carlos Viver)

El tècnic del Fraikin, Carlos Viver, va ser molt mesurat a l'hora de valorar la victòria per vuit gols. Viver va afirmar que "el partit de tornada a Noruega no serà gens fàcil perquè ells avui no han demostrat tot el potencial que realment tenen", i va afegir que la diferència de vuit gols "no és definitiva, malgrat que és un bon avantatge. Si abans de començar el partit em diuen que guanyarem de vuit gols, ho firmava segur però l'eliminatòria no està tancada".

Carlos Viver no dóna per tancada l'eliminatòria (Fotografia: TONI TORRILLAS)
L'entrenador de l'equip granollerí va destacar el bon paper que havia fet l'equip, sobretot en defensa. "Segurament ha estat el millor o un dels millors partits defensius d'aquesta temporada". Ara feia uns quants partits que el Fraikin no deixava la seva porteria al límit dels 20 gols, com els 21 en què va deixar l'equip noruec. Viver també va destacar el debut d'Álex Márquez. "Ha fet un gran partit", va afirmar just abans de recordar que acabava de debutar i que no se li podia exigir més responsabilitat.
El tècnic noruec Marinko Curtovic es va mostrar decebut pel mal joc de l'equip a la segona part però espera plantejar batalla a la tornada.

Publicat el 23 de novembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)