dijous, 26 de novembre del 2015

El Fraikin fa un pas endavant

L'equip de Carlos Viver guanya de vuit gols l'Arendal noruec en una gran exhibició defensiva

El Fraikin BM Granollers va aconseguir una victòria molt important al partit d'anada de la tercera eliminatòria de la Copa EHF –la primera en què participa– amb una renda de vuit gols (29-21) que li permetrà viatjar a terres noruegues la propera setmana, amb la meitat dels deures fets per arribar a la fase de grups, com ja va fer la temporada passada. El rival granollerí, l'Arendal noruec, arribava al Palau d'Esports com a líder invicte de la lliga del seu país –nou victòries en nou partits– i es va mostrar molt dur en defensa, sobretot a la primera part. Però en la segona el Fraikin va ser totalment superior i va anar eixamplant l'avantatge de mica en mica forçant els errors de l'Arendal
A banda de la victòria, l'altre fet destacat va ser el debut del nou fitxatge granollerí, el lateral dret Álex Márquez. El substitut de Jose Guilherme de Toledo, que de moment només pot jugar en competició europea, va marcar cinc gols en sis llançaments, tots des de la llarga distància, i va demostrar així el gran potencial del seu braç esquerre.
El partit va tenir dues parts ben diferenciades. En la primera, l'equilibri de forces, sobretot defensivament, va fer que l'avantatge d'uns i altres –només un cop l'Arendal va anar per davant (4-5)– no passés mai dels dos gols, mentre que en la segona es va imposar la superioritat defensiva d'un Fraikin que va deixar la seva porteria en tan sols 21 gols encaixats.

El granollerí Álvaro Ferrer aturat en falta per Eirik Heia Pedersen i Lars Jakobsen (Fotografia: TONI TORRILLAS)
El partit va començar intens, amb intercanvi de gols i bones aturades dels dos porters, Pol Sastre pel Fraikin i Svenn Erik Medhus per l'Arendal. De fet, el porter noruec va aconseguir una sèrie de tres aturades seguides –10 en total a la primera meitat– amb empat a 4 que van permetre que el seu equip es posés per davant (4-5) tot i jugar la primera inferioritat del partit. Per la seva banda, dues aturades de Sastre als últims cinc minuts de la primera meitat van permetre al Fraikin posar-se per primera vegada amb dos gols de marge (12-10) –segon gol d'Álex Márquez–, diferència que es va mantenir en arribar al descans després d'un gol de penal de Ferran Solé.
El Fraikin explota el seu talent defensiu
La segona part va ser molt diferent. L'Arendal, que no havia comès gaires errades en atac i havia estat bé en defensa, va veure com el Fraikin s'escapava ràpidament de cinc gols en poc més de set minuts –amb temps mort demanat pel tècnic visitant Marinko Curtovic amb 17-12–. La diferència al marcador ja no va ser mai inferior als quatre gols, gràcies a una defensa que va provocar moltes més errades en el llançament noruec. Sastre també va estar encertat  sota els pals –sobretot en els llançaments des de la llarga distància, amb un 64% d'encert.
La diferència cada vegada més gran al marcador va obligar l'Arendal a jugar més ràpid i això també va provocar que cometessin més errades. El porter Medhus, a banda de les 17 aturades totals, també va aconseguir un gol de porteria a porteria, just després d'aturar-li un xut a Álvaro Ferrer. El gol rebaixava la diferència a quatre gols (18-14) però tampoc va suposar el revulsiu que l'equip noruec necessitava.
Just després d'aquesta jugada, el Fraikin va fer un parcial de 4-0, amb aturades clau de Sastre i tres gols seguits de David Resina, que van trencar el partit definitivament (22-14). Curtovic va demanar un altre temps mort però l'única cosa que va aconseguir va ser tallar la sagnia en defensa. L'intercanvi de gols posterior tan sols li va permetre rebaixar la diferència fins als sis gols, però amb una nova empenta final el Fraikin la va tornar a situar en els vuit gols finals.

El post-partit

La diferència no és definitiva, malgrat que és un bon avantatge. (Carlos Viver)

El tècnic del Fraikin, Carlos Viver, va ser molt mesurat a l'hora de valorar la victòria per vuit gols. Viver va afirmar que "el partit de tornada a Noruega no serà gens fàcil perquè ells avui no han demostrat tot el potencial que realment tenen", i va afegir que la diferència de vuit gols "no és definitiva, malgrat que és un bon avantatge. Si abans de començar el partit em diuen que guanyarem de vuit gols, ho firmava segur però l'eliminatòria no està tancada".

Carlos Viver no dóna per tancada l'eliminatòria (Fotografia: TONI TORRILLAS)
L'entrenador de l'equip granollerí va destacar el bon paper que havia fet l'equip, sobretot en defensa. "Segurament ha estat el millor o un dels millors partits defensius d'aquesta temporada". Ara feia uns quants partits que el Fraikin no deixava la seva porteria al límit dels 20 gols, com els 21 en què va deixar l'equip noruec. Viver també va destacar el debut d'Álex Márquez. "Ha fet un gran partit", va afirmar just abans de recordar que acabava de debutar i que no se li podia exigir més responsabilitat.
El tècnic noruec Marinko Curtovic es va mostrar decebut pel mal joc de l'equip a la segona part però espera plantejar batalla a la tornada.

Publicat el 23 de novembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)