dijous, 19 de maig del 2016

Merescut tercer lloc del Fraikin a la Copa EHF

El Fraikin BM Granollers es va quedar a les portes de la final en caure contra el Nantes en la semifinal (26-27) de manera immerescuda, però els de Carlos Viver es van refer diumenge contra el Chambery i, en un altre gran partit, van aconseguir el tercer lloc.
David Resina intenta superar el porter del Chambery Yann Genty, en una acció del partit de diumenge (Fotografia: EHF)
Xavi Mas (enviat especial)

El tercer lloc no es va escapar. El Fraikin BM Granollers no s’havia merescut perdre la semifinal contra el Nantes i es va recuperar mentalment per afrontar el partit contra el Chambery Savoie Handball, a qui va derrotar 21-25. Els granollerins, com el dissabte contra el Nantes, van dominar des de l’inici, fins i tot amb més claredat, però no va ser una diferència definitiva perquè l’equip francès va millorar de mica en mica i perquè l’arbitratge va impedir que els granollerins trenquessin el partit abans. Els granollerins van fer un final de partit gairebé perfecte, amb Ferran Solé com a home més destacat, i van provocar l’eufòria d’una afició granollerina que també va estar incommensurable.
Almeida va ser un mur durant els primers minuts –no va encaixar el primer gol de jugada fins passat el minut set– i els de Viver van agafar ràpidament un avantatge de 0-3, que encara van ampliar una mica més (2-6), i van obligar el tècnic del Chambery a aturar el partit, estupefacte. Immediatament després del temps mort el Fraikin va disposar del màxim avantatge de tot el partit (2-7), però va ser quan el Chambery va reaccionar, pujant el to defensiu i convertint en inofensiu l’atac de la primera línia granollerina. Els francesos van anar recuperant terreny fins a arribar a empatar a 9, però no es van posar per davant perquè Figueras i Cañellas ho van evitar –10-11 en arribar al descans.
La segona meitat es va complicar, per culpa d’un arbitratge lamentable, que va collar els granollerins amb tres exclusions per protestar i una targeta a Viver. Malgrat tot, els granollerins van resistir les adversitats, es van mantenir dins del partit i, amb un tram final de Solé espectacular, es van endur la victòria. Solé, a més, gràcies als seus 10 gols, va acabar com a màxim golejador de la competició amb 70 gols.

Bombóm Almeida li atura una vaselina a l'extrem Cedric Paty (Fotografia: FLORENCE POIRON)
FORA DE LA FINAL PER UNS MINUTS DE DESENCERT OFENSIU
Dissabte, en la semifinal contra el Nantes, l’equip va fer un gran partit però va penalitzar en excés uns minuts –pocs– d’errades en atac.
Els de Carlos Viver van començar amb serietat defensiva i, malgrat que Matías Schulz va estar molt encertat sota els pals, sempre per davant al marcador. Al començament els avantatges van ser mínims però pels volts del quart d’hora de joc van assolir un màxim avantatge de tres gols que el Nantes va neutralitzar aprofitant una exclusió de Marc Garcia.
La segona part va començar amb empat a 12 i amb David Resina marcant el ritme golejador –màxim del partit amb 10 gols–, però un seguit d’errades en atac i una nova exclusió de Marc Garcia van permetre al Nantes agafar una diferència de quatre gols (16-20). Els de Viver van intentar aixecar el resultat però es van quedar a un gol de la remuntada.

Els protagonistes del partit pel tercer i quart lloc

Els protagonistes de la semifinal

El post-partit

Volíem entrar a la final i ens hem pogut treure l'espina. (Carlos Viver)
Ferran Solé acaba com a màxim golejador de la competició

Ferran Solé i Carlos Viver, somrient després del triomf davant el Chambery (Fotografia: XAVI MAS)

La decepció per la derrota de dissabte va quedar oblidada després de certificar el tercer lloc contra Chambery i Carlos Viver ho demostrava amb un somriure còmplice. “Havíem vingut a competir al màxim en aquesta final a quatre. Ens hauria agradat passar a la final, però no va poder ser i ens hem tret l’espina avui”, va dir el tècnic granollerí. Viver sabia que el partit pel tercer i quart lloc seria molt complicat “no només pel rival, que té molt nivell, sinó perquè el cap et pot jugar males passades”.
L’equip va començar el partit molt motivat però Viver va admetre que no havia estat una diferència definitiva. “Ells han pogut tornar-nos els parcials i ficar-se de nou al partit, sobretot quan han millorat el seu encert en el llançament”, va dir. “Nosaltres patim molt amb els contactes i ells han estat molt durs, sense exclusions. Però on no arribàvem per cansament hi hem arribat per motivació”, va afirmar.
Viver va destacar, a banda del bon paper de Ferran Solé, el de Bombóm Almeida –va acabar amb un 42% d’encert–. “Tot el partit ha estat a un gran nivell. Quan Chambery ha millorat en atac, ell i la defensa ens han mantingut dins del partit”, va afegir. Per la seva banda, Ferran Solé, que va ser el màxim golejador de la competició amb 70 gols –per davant de Marcel Schiller del Göppingen amb 69–, estava molt content, tant pel premi personal com pel tercer lloc de l’equip. “Era molt important per nosaltres sortir d’aquí amb bones sensacions. Estar aquí era quelcom excepcional, per molts la primera vegada. Vés a saber quan n’hi haurà una altra”, va assegurar. “Hem cregut en nosaltres i ho hem demostrat tant al partit contra el Nantes com avui”, va concloure.

Ferran Solé celebra amb l'afició el premi de màxim golejador del torneig amb 70 gols (Fotografia: XAVI MAS)
El bronze fa justícia. (Josep Pujadas)

El president del club, Josep Pujadas, estava orgullós de la fita aconseguida per l’equip. “Ens hem de sentir molt satisfets”, va començar dient. “Dissabte vam tutejar l’amfitrió, el Nantes, i avui ho hem tornat a fer amb el Chambery”, va afirmar. “Aquesta medalla de bronze és molt meritòria i crec que fa justícia a la gran temporada que ha fet l’equip”, va afegir. Pujadas no es va descuidar de l’afició, tant de la que es va desplaçar fins a Nantes com la que no ho havia pogut fer. “Es mereixen un 10”, va assenyalar. “Dimecres, contra el Go Fit, obrirem les portes del Palau a tothom qui vulgui venir”. Pujadas va deixar clar, també, que qui havia posat més joc “hem estat nosaltres. Malgrat que els arbitratges no ens han ajudat gaire ens n’hem pogut sortir”, va finalitzar.
Un dels 150 aficionats desplaçats a Nantes va ser el soci número u del club, Eduard Barbany. Barbany va recordar que no era la primera vegada que viatjava per animar l’equip. “N’he viscut de tots colors”, va assegurar. Després de la derrota de dissabte, Barbany es va fer una foto amb els jugadors i els va animar per aconseguir el tercer lloc. “No ha estat gens fàcil, perquè avui, igual que ahir, els àrbitres ens han perjudicat molt, però hem fet un molt bon joc, molt seriós i ho hem aconseguit malgrat tot”, va dir. “L’afició ha estat sensacional i fins i tot els francesos ens han aplaudit”, va afegir.

Publicat el 16 de maig de 2016 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)