dimarts, 3 de desembre del 2019

Kiprono i Chemutai guanyen el Cros amb autoritat

Isaac Kiprono va aconseguir revalidar la seva victòria de l'any passat
Eudald Clascà

Els atletes kenyans Isaac Kiprono i Mercy Chemutai han ampliat el domini africà pels circuits de Granollers, concretament a la 53a edició del Cros Internacional de Catalunya Ciutat de Granollers. Ambdós corredors van vèncer en les seves respectives proves amb força comoditat i marcant un ritme de curs molt elevat.

Kiprono, Catrofe, Chakir i Ezzaydouni, entre altres, poc després del tret de sortida (Fotografia: TONI TORRILLAS)
Isaac Kiprono, que defensava la victòria de l'edició passada, va començar la cursa liderant el grup de primers competidors, en el qual també hi havia Catrofe, l'actual guanyador del Tast de la Mitja Ibrahim Chakir, Omar Ougzhfi, Abdelaziz Merzougui i Ibrahim Ezzaydouni. Kiprono va començar a agafar avantatge a la quarta volta, en la qual va accelerar el ritme i va deixar enrere el grup capdavanter que ell mateix encapçalava. Kiprono va acabar la cursa amb un registre de 31min i 07s, inferior als 29min i 11s que li van donar la victòria a l'edició del 2018. El segon classificat de la prova va ser Ibrahim Chakir (CA Numantino) amb un temps de 31min i 16s. Chakir va voler destacar la gran competitivitat que va tenir la carrera. "Ha estat una cursa molt competida de principi a fi. Sabia que Kiprono podria augmentar el ritme i la meva intenció era esperar-me a l'última volta per seguir-lo", afirmava satisfet. L'atleta de Vilafranca del Penedès també va voler destacar el seu paper en les curses a Granollers. "Sí, és evident que Granollers és un lloc on faig bones marques. Aquí m'hi sento molt còmode i tinc bons records. En cros, aquest segon resultat és la meva millor marca aquí a Granollers", explicava somrient. En tercera posició va acabar Omar Ougzhfi amb un temps de 31min i 21s.

Mercy Chemutai, a l'esquerra, i Thabita Wanjiku, en un moment de la cursa (Fotografia: TONI TORRILLAS)
Pel que fa a la cursa femenina, Mercy Chemutai no va tenir rival sobre el traçat de la cursa més prestigiosa del calendari català i va acabar els vuit quilòmetres amb un temps de 27min i 22s.
L'atleta kenyana va dominar la cursa des de l'inici i ja va agafar distància a les primeres voltes. Amb més d'un minut de diferència va arribar la segona classificada, la també kenyana Thabita Wanjiku, que fa va fer un temps de 28min i 33s. El podi femení va estar completat per la gal·lesa, establerta a Catalunya, Jenny Spink (CA Santa Cristina d'Aro) amb una marca de 28min i 41s. La primera atleta catalana va ser la badalonina Míriam Ortiz (Agrupació Atlètica Catalunya), que va acabar en una meritòria cinquena posició. Ortiz va mostrar-se insatisfeta amb el seu resultat obtingut. "Les kenyanes són les que han marcat el ritme. He intentat seguir-les, però m'he adonat que m'era impossible seguir el ritme. No m'he sentit en les millors sensacions", va explicar. Per la seva part, la primera atleta d'un club local va ser Encarna Núñez (CA Granollers). Núñez va valorar positivament el seu rendiment a la prova. "Veient la participació i la competitivitat a la prova, em sento satisfeta amb el meu sisè lloc", va dir. Joan Cutrina, president del Club Atlètic Granollers, va valorar molt positivament una nova edició del Cros. "És difícil mantenir l'assistència d'atletes professionals i nosaltres ho estem complint. Això és perquè alguna cosa fem bé any rere any", va afirmar Cutrina.

Publicat el 2 de desembre de 2019 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

Dues cares, la bona al final

El Fraikin remunta després d'un mal inici i Marc Guàrdia acaba amb un 54% d'encert
Xavi Mas

Sort en va tenir el Fraikin BM Granollers, que la cara bona va ser la del final, la de la segona part, perquè la de la primera, la dolenta, portava l'equip pel pedregar. L'equip no es podia permetre perdre més punts si no volia veure compromesa la seva situació a la classificació i, amb la lluita i l'orgull que els caracteritza, els d'Antonio Rama van endur-se la victòria (28-24) davant un complicat Liberbank Cuenca que es jugava ser present a la Copa Asobal.
La victòria situa l'equip en la sisena posició amb 11 punts, a cinc de l'equip de Conca –cinquè– i a cinc també del descens, mentre que els de Lidio Jiménez perden pràcticament tota opció de jugar la Copa Asobal perquè es queden a dos punts del BM Logroño –tercer–, just abans de rebre el Barça.
Abans del partit Kaba Gassama i Pol Valera van llegir un manifest amb què el club s'adheria a la campanya contra la violència de gènere, molt aplaudit per l'afició. Uns aplaudiments que van quedar emmudits tot just començar el partit. Els de Rama ho feien tot del revés i el Cuenca es va posar ràpidament amb un 0-3 a favor que va encendre totes les alarmes. Rama va demanar temps mort quan tan sols s'havien jugat tres minuts i mig, per intentar que el mal inici no es convertís en desànim i desastre, però la tendència no va canviar, amb un Fraikin que les veia quadrades en atac –Leo Maciel va fer un inici de partit molt encertat– i que encaixava gols amb relativa facilitat, amb Pablo Miguel Marrochi –tir exterior– i Lucas Moscariello –rebent als sis metres.

Mamadou Gassama, llançant a porteria en un moment del partit. L'extrem, en una bona actuació, va marcar tres gols (Fotografia: XAVIER SOLANAS)
Les dues exclusions de Drasko Nenadic al primer quart d'hora van fer que Rama optés per donar entrada a Marc García a l'eix defensiu. Més o menys alhora, Marc Guàrdia va substituir Pol Sastre. I van ser l'autèntic revulsiu; la defensa va començar a tapar millor els forats i Guàrdia va començar a demostrar que la porteria es faria petita als de Jiménez.
El Fraikin va salvar la primera part perdent de dos –havia arribat a perdre de cinc– i tot just tornar dels vestidors va empatar a 14. I quan va aconseguir posar-se al davant (16-15) ja no va permetre més concessions. En atac hi va haver més criteri i més precisió –s'aconseguia gol amb més facilitat i es forçaven penals i exclusions– i la defensa i la porteria –Guàrdia va acabar amb un 54% d'encert– van permetre jugar ràpid i obrir una diferència que va permetre jugar amb més serenor.
L'OBRA SOCIAL DE LA CAIXA, AMB L'EQUIP SPECIAL
Aprofitant el descans del partit, el club i la Fundació Obra Social de La Caixa van formalitzar l'acord per la renovació del finançament de l'equip BM Granollers Special. El president del club, Josep Pujadas, i Óscar Díaz, director de l'àrea de Negocis del Vallès Oriental de CaixaBank, van signar la renovació d'un acord, que va començar la passada temporada, i a través del qual es finança bona part d'aquesta iniciativa social del club, dedicada a fomentar la pràctica d'aquest esport entre les persones amb discapacitat o amb alguna malaltia mental. L'equip Special competeix en la Lliga De Mano en Mano.


El post-partit
Marc García ha activat l'equip. (Antonio Rama)
A vegades calen revulsius. Aquests poden sortir dels propis jugadors, amb alguna jugada concreta, o es poden buscar des de la banqueta. Aquest cop el revulsiu va ser Marc García. "Ha entrat, ha posat ordre, ha activat l'equip i això ha portat la resta", va admetre un Antonio Rama, que també va destacar el paper de Marc Guàrdia sota els pals. "La defensa hi fa molt, però la porteria també ha ajudat", va afirmar. "Quan falles en atac i el porter et treu l'atac següent del rival, ajuda, i molt", va seguir. L'entrenador del Fraikin va reconèixer que al principi l'equip deixava molts espais buits en defensa i fallava excessivament en atac. "Ells ens han fet molt mal en transició ràpida, una cosa que els hem impedit a la segona", va assegurar.

Rama, pensatiu, en un partit d'aquesta temporada al Palau (Fotografia: TONI TORRILLAS)
Per la seva banda, el porter Marc Guàrdia va admetre el seu gran paper. "He estat força encertat quan han arribat a sis metres, però la defensa m'ha ajudat molt perquè en el tir exterior, la majoria de cops eren xuts clars", va afirmar.

Publicat el 2 de desembre de 2019 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)