dimarts, 30 d’abril del 2019

Europa, cada cop més lluny

Marc Guàrdia evita la derrota contra el Valladolid amb una gran aturada en l'últim segon

El Fraikin BM Granollers es va allunyar una mica més de la possibilitat de ser a Europa la propera temporada –seria la sisena consecutiva– en cedir un empat (28-28), al Palau d'Esports, contra un Recoletas Atlético Valladolid que lluita per acabar entre els vuit primers. L'equip d'Antonio Rama va fer un inici de partit irregular, es va recuperar i semblava que encarava el partit abans del descans però a la segona es va tornar a complicar la vida i va acabar salvant l'empat gràcies a una última empenta als darrers minuts i a dues grans aturades de Marc Guàrdia, l'última en l'últim segon.
Aquest empat permet als granollerins pujar fins al quart lloc –aprofitant la derrota de l'Abanca Ademar León contra el Barça– malgrat que s'allunya un punt més del tercer lloc –ara en són tres–, ara ocupat pel BM Logroño La Rioja, que va guanyar amb molts problemes contra el BM Benidorm.
El partit va començar amb un error d'Antonio García en un clar contraatac i amb un parcial de 0-2 amb el pivot Abel Serdio de protagonista. Rama ja havia avisat que un dels punts forts del joc d'atac del Valladolid era el dos per dos amb el pivot, i l'equip castellà el va explotar tant com va poder. L'altre punt fort de l'atac dels de David Pisonero, els llançaments del lateral dret Rubén Río, va fer mal al principi però després els granollerins van aconseguir parar-lo.

L'entrada d'Álex Márquez va suposar un revulsiu en atac. El lateral dret del Fraikin va ser el màxim golejador de l'equip amb set gols (Fotografia: TONI TORRILLAS)
Amb quatre dels primers set gols del seu equip, Serdio va mantenir el seu equip al davant fins l'empat a 8 gols, moment en què els granollerins van fer un parcial de 3-0 i es van posar per primera vegada al davant (11-9). Un dels punts d'inflexió va ser l'entrada a pista d'Álex Márquez –cinc gols de sis llançaments, a la primera part–, que va ser qui va veure les coses més clares en atac. Els granollerins es van posar amb quatre gols d'avantatge (17-13) però van fallar l'atac per posar-se a cinc i Bombom Almeida va evitar que el Valladolid es posés a tres, abans del descans, amb dues bones aturades.
La segona part va començar com la primera, amb un error d'Antonio García en un penal que Carlos Calle li va endevinar. Tot i això, els de Rama es van mantenir entre els dos i els tres gols d'avantatge fins que una decisió arbitral –van assenyalar un penal en una clara falta d'atac– els va descentrar. Del 21-18 es va passar al 21-22 i amb un Valladolid cada vegada més còmode.
Un gol de Mamadou Gassama circulant a doble pivot i un d'espectacular de Márquez –gran rosca quan ja estava caient i sense gaire angle– tornava a posar el Fraikin al davant (24-23) però el Valladolid va fer un parcial de 0-3 i va tornar a encendre totes les alarmes (24-26). Aquest avantatge de dos gols es va mantenir fins al 26-28 amb un Valladolid que, de cop i volta, va alentir el joc ràpid que havia fet tot el partit. Figueras de penal i Adrià Martínez, de contraatac, van posar l'empat a 28. Guàrdia, que tan sols va jugar set minuts, va aturar-li la primera a Víctor Rodríguez, però el Fraikin va fallar l'últim atac i va deixar opció al Valladolid de victòria però Guàrdia, de nou, ho va evitar, en un llançament de Serdio a boca de canó.

Publicat el 29 d'abril de 2019 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

L’Aula Valladolid fa fora el KH-7 a les primeres de canvi

L'equip de Robert Cuesta s'estavella en una Lourdes Guerra espectacular sota els pals

El KH-7 BM Granollers va arribar a la fase final de la Copa de la Reina amb il·lusió d'arribar a grans fites però el primer partit no els va sortir com s'esperaven i van quedar eliminades a les primeres de canvi. Tot i que l'equip que entrena Robert Cuesta va fer un bon començament de partit, de mica en mica el treball defensiu i les grans intervencions de Lourdes Guerra van provocar un canvi de tendència al qual les granollerines no van tenir capacitat de resposta. L'ofuscació en atac i les llacunes defensives van obligar el KH-7 a anar a remolc tota la segona part, de tal manera que, al final, l'esforç els va passar factura.

La jugadora del KH-7 BM Granollers Mireia Torras és aturada en falta per Elisabet Cesáreo (Fotografia: J.L. RECIO / RFEBM)
Sense contundència però amb les idees més o menys clares, les granollerines van portar la iniciativa al començament del partit, però la diferència no va passar dels dos gols, entre altres coses, per les aturades de Guerra i per algunes decisions discutibles de la parella arbitral.
L'Aula va tancar bé el joc amb Kaba Gassama al pivot –només hi van poder connectar en el primer gol del partit– i l'atac granollerí es feia massa previsible, amb una defensa del Valladolid cada vegada més asfixiant i una Lourdes Guerra inspiradíssima. En canvi, les de Cuesta no van poder aturar ni la connexió amb Cifuentes al pivot ni els llançaments en cursa d'Elena Cuadrado. A partir del 8-9 la iniciativa ja va ser del Valladolid, i a la segona, amb un marge cada vegada més gran fins a ser irrecuperable.