dimecres, 18 d’abril del 2018

Victòria abans de visitar el Barça

El Fraikin BM Granollers sap patir per vèncer el Puente Genil i mantenir el tercer lloc

Abans dels complicadíssims partits contra el Barça i l’Ademar –aquest divendres al Palau Blaugrana i el proper dimecres al Palau d’Esports– el Fraikin BM Granollers havia de defensar com fos el tercer lloc davant un rival que, tradicionalment, sol donar problemes als granollerins, l’Ángel Ximénez Puente Genil. Aquest cop no va ser una excepció, però els homes d’Antonio Rama van saber patir i mantenir a ratlla l’equip andalús quan més interessava –als últims minuts–. L’equip cordobès no es va rendir en cap moment i així ho demostra el marcador final, amb un ajustadíssim 32-31.
El parcial de 4-1 de sortida del Fraikin feia concebre esperances d’un partit plàcid que no es va complir. Els de Julián Ruiz van sortir un pèl descentrats però de seguida van entrar dins del partit i van capgirar les tornes amb grans gols des de la llarga distància –David Jiménez i Novica Rudovic–. Amb un parcial d’1 a 7 en contra Rama es va veure obligat a demanar temps mort a tocar del minut 12 i l’aturada els va sentar bé.
Un parell d’aturades seguides de Bombom Almeida –fins aleshores gairebé inèdit– van ser l’inici d’una recuperació que es va traduir amb un parcial de 6-0, per passar del 8-10 en contra al 14-10 a favor. Bones circulacions, uns contra uns, contraatacs o assistències magistrals per Adrià Figueras –de nou el màxim golejador de l’equip–. El públic vibrava i l’equip semblava llançat però el Puente Genil va aturar la sagnia i va arribar al descans a tres gols.

Mamadou Gassama va ser un dels jugadors més destacats amb 6 gols de 7 llançaments (Fotografia: XAVIER SOLANAS)
La segona part va començar amb un intercanvi de gols que es va trencar al minut 40, quan Gonzalo Porras va ser expulsat amb vermella directa; el pivot va rebre d’esquena i es va regirar forçant la falta del defensor però fortuïtament va tocar la cara de Rudovic i els àrbitres no van dubtar. El Fraikin es va mantenir per davant però el Puente Genil es va anar apropant fins a empatar a 25.
La resposta del Fraikin va ser un parcial de 3-0 amb dos contraatacs, un dels quals el va aconseguir Albert Pujol, que s’estrenava com a golejador aquesta temporada –va donar descans a Marc García al centre de la defensa i, després de tallar una passada, va recórrer tot el camp per fer el 27-25.
Del 28-25 es va passar a l’empat a 28. Rama va aturar el partit –minut 54– i Figueras i Mamadou Gassama –un altre dels destacats– van posar dos gols de marge que l’equip va saber mantenir, no sense algun patiment.

El post-partit
És una bona manera de començar un mes molt complicat. (Antonio Rama)

Pels granollerins la victòria era obligada per seguir en la lluita per les posicions europees; pels andalusos ho era per segellar la permanència al més aviat possible. Així ho va reconèixer Antonio Rama al final del partit. “Havíem de sumar sí o sí. Comences a fer números i veus que necessites vuit punts i que quan abans els tinguis millor”, va començar dient. “Ens ve un mes molt complicat i la victòria és una bona manera de començar-lo”, va dir en referència a la lluita a la lliga i a l’EHF.
Rama sabia del potencial del Puente Genil i dels problemes que donaria. “Sabíem que seria complicat. Treballen molt bé amb el seu pivot –Tomás Moreira–, que és molt gran i difícil de defensar perquè si et quedes molt enrere saben trobar espais per l’u contra u i tenen bon llançament exterior”, va explicar del rival. “A excepció de David Jiménez, que llança molt, hem controlat bé el seu llançament exterior”, va dir en relació al treball defensiu. “Tot i fallar algunes situacions clares, la seva defensa l’hem sabut atacar bé, aprofitant els espais que teníem”, va afegir.

Rama en un partit de Copa EHF
La baixa d’Álvaro Cabanas va obligar el tècnic del Fraikin a fer jugar tot el partit a Mamadou Gassama en l’extrem dret i aquest no va desaprofitar l’ocasió per fer un gran partit. “Per nosaltres és important que tothom estigui al màxim. Tenim un gran volum de partits i, amb més minuts o menys, però els necessitem a tots, no ens en sobra cap de jugador”, va concloure el tècnic.

I gairebé sense descans ni preparació, visita al Palau Blaugrana

Que el partit no s’assembli al de la primera volta –derrota 19-43– és el clar objectiu que s’ha marcat Antonio Rama de cara al partit d’aquest divendres, al Palau Blaugrana, davant el FC Barcelona, líder i ja proclamat campió de lliga. “Aquell partit és clarament un referent negatiu i no hi hem ni de pensar”, va afirmar taxatiu el tècnic del Fraikin. “Hem de preparar el partit pensant en anar a competir contra un rival davant el qual no ens manca mai motivació”, va afegir.
Una preparació del partit que serà més aviat escassa i menor de la que haurà disposat el conjunt blaugrana, que va jugar dimarts. “Nosaltres tindrem un dia per preparar-lo, un dia menys que ells”, va dir Rama. “Físicament nosaltres tenim un mes molt carregat i això també ens afectarà. Qualsevol contacte físic ens penalitzarà més a nosaltres que a ells, perquè tenen més fons d’armari”, va afegir. “El partit l’hem de plantejar amb la clara intenció de competir-lo, cosa que no va passar al partit d’anada. Ser seriosos, anar parcial a parcial, no deixar que s’escapin al marcador i tenir les opcions de competir-lo de veritat al final”, va explicar.
Aquesta temporada el Barça ha flirtejat amb la derrota en més d’un partit, però se n’ha escapat, i els granollerins volen aconseguir una victòria que l’equip no suma des de la temporada 1992/93.

Publicat el 13 d'abril de 2018 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)