dijous, 18 de febrer del 2016

Derrota inexplicable

Els de Carlos Viver es deixen remuntar 10 gols (18-8) per acabar perdent per la mínima en l'últim sospir

El Fraikin BM Granollers arribava pletòric de moral al debut a la fase de grups de la Copa EHF després del gran partit de dimecres davant l'Helvetia Anaitasuna i, veient el joc desplegat pels de Carlos Viver durant els primers 25 minuts, res feia pensar que al final l'equip es quedaria amb un pam de nas. Però a la segona part, tot el que havia sortit bé a la primera va sortir malament; els errors inicials en el tir exterior van conduir a més errors en situacions clares de llançament –de tres penals marcats a la primera es va passar a tres de fallats en la segona– i, de mica en mica, el Dinamo de Bucarest va anar menjant-li terreny als granollerins. L'equip va intentar aguantar, mancat d'encert en atac, però el desencant va arribar a l'últim minut, amb el gol de l'empat romanès, una pèrdua de pilota i el posterior gol que deixava glaçat el Palau d'Esports.
Els granollerins van començar marcant de penal i amb Almeida aturant-n'hi un altre a Zulfic. La circulació de pilota des de la primera línia –Cañellas, Valadao i Zeba Pacheco– va anar molt ràpida i, si no trobava forat de llançament trobava forat amb un Adrià Figueras molt inspirat o amb algun contraatac de Ferran Solé. D'aquesta manera el Fraikin va aconseguir el primer gran avantatge (9-4), que va obligar el tècnic romanès a aturar el temps.
Preocupats a tancar les línies de passada amb Figueras, els romanesos van rebre la següent tanda de gols des del tir exterior –Pacheco i Valadao– mentre Almeida seguia fent de les seves sota els pals –va aturar-li un altre penal a Sandru–, malgrat que va encaixar gairebé tots els gols des de la llunyania –tres de Sandru i dos de Ragot–. Amb 15-6 Eliador Voica va demanar un segon temps mort i, poc després, va arribar el màxim avantatge granollerí –18-8–, que els romanesos van reduir a set (20-13) en arribar al descans.

Seyed Mousavi agafa de la samarreta a Gonzalo Porras en una acció del partit (Fotografia: XAVIER SOLANAS)
La sortida de Stefan Grigoras a la porteria del Dinamo va començar a donar els seus fruits als últims minuts de la primera meitat i els granollerins van veure com a l'inici de la represa el Dinamo tornava a entrar dins del partit. Dos llançaments exteriors errats de Márquez, un penal fallat per Solé –que en portava tres de tres–, un altre de Resina –aturat per Adrian Irimus– i algun llançament de sis metres també fallat van començar a posar els nervis en el joc granollerí.
L'ESTOCADA DEFINITIVA, A 13 SEGONS DEL FINAL
Almeida va continuar aturant i va mantenir un bon percentatge però no va ser suficient davant un atac que cada vegada estava més encallat davant la millora defensiva dels romanesos. El Dinamo de Bucarest va aprofitar algunes de les errades granollerines per fer ràpids contraatacs i apropar-se al marcador. El marge cada vegada era més petit, fins que Diaw –desaparegut durant tot el partit– va marcar tres dels últims quatre gols, entre els quals l'empat a 28 i el definitiu 28-29, a 13 segons del final després d'una pèrdua de pilota innocent.

El post-partit

Ens ha mancat encert. (Carlos Viver)
Vist com hem començat, és una derrota dura. (Ferran Solé)

Carlos Viver dóna instruccions (Fotografia: XAVIER SOLANAS)
La cara de desencís de Carlos Viver durant la roda de premsa posterior al partit ho deia tot. Viver es va mostrar decebut per la derrota: "Malgrat que podem perdre tots els partits perquè els rivals tenen molta qualitat, a la primera part hem demostrat que tenim nivell per competir contra tothom", va assegurar.  "Els errors en el llançament exterior a l'inici de la segona part han minat la confiança de la nostra primera línia i no hem sabut trobar recursos per sortir del guió", va explicar el tècnic del Fraikin. Viver creu que han de fer autocrítica de cara als propers partits però no va voler oblidar l'entitat del rival. "Són els líders de la lliga de Romania i, tot i anar perdent de molt, no s'han rendit mai i han seguit lluitant fins el final". Per la seva banda Ferran Solé es va mostrar decebut: "La derrota ha estat molt dura, sobretot després de veure el gran nivell que hem exhibit a la primera meitat".

Publicat el 15 de febrer de 2016 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)