dimecres, 14 de febrer del 2018

Empat agredolç per començar la fase de grups

La fase de grups de l’EHF ha començat pel Fraikin BM Granollers amb un empat a domicili que no deixa del tot contenta l’expedició. El domini dels d’Antonio Rama a la primera part va canviar radicalment a la segona. Un canvi que va fer perillar fins i tot l’empat.

El Fraikin domina la primera part però pateix a la segona
Xavi Mas (enviat especial)

Empat per començar. Un empat d’aquells estranys; veient el gran joc desplegat pel Fraikin BM Granollers a la primera part és un empat curt, però la segona es va fer molt llarga, amb una defensa 3-3, asfixiant, que als d’Antonio Rama se’ls va travessar i que els podia haver costat la derrota. Per sort, l’equip francès no va saber resoldre bé l’última jugada d’atac –els granollerins la tenien prevista i els la van endevinar–, que els hauria donat la victòria. Un punt doncs, aconseguit a camp contrari, que pot ser molt valuós de cara a les últimes jornades d’aquesta fase de grups si, com es preveu per aquest grup, la igualtat és màxima.
En l’intercanvi de gols inicial, després de la primera aturada de Bombom Almeida, la veu cantant la va dur el Chambéry, amb Bernatonis i Cañellas donant-los rèplica amb molt encert. Amb empat a tres, Jorge Silva va ser exclòs, però el Fraikin va superar força bé la inferioritat; va encaixar només un gol del pivot Johannes Marescot i va començar el parcial de 0-6 que els va posar clarament per davant.
Una aturada d’Almeida, un penal errat per Fahrudin Melic –al pal– i una recuperació defensiva van permetre el Fraikin posar-se per davant (4-7) i obligar el tècnic local a demanar temps mort –minut 10:40–. Dues pèrdues seguides més dels francesos van conduir al màxim avantatge de la primera meitat (4-9). A partir d’aquest moment la diferència es va mantenir entre els dos i els cinc gols, amb reduccions quan els francesos aconseguien contraatacs fàcils i ampliacions quan les aconseguia el Fraikin.
CANVI DEFENSIU AL CHAMBÉRY
Els de Rama, abans del descans, van disposar de dues opcions de posar-se sis gols amunt, una després que Bombom li aturés un penal a Melic amb 11-16 al marcador –Vukasin Rakocija va cometre passes– i una altra després que el porter del Fraikin aturés un llançament exterior a Romain Briffe –el porter Julien Meyer li va aturar el llançament a Silva–. Aquests errors es van produir just després que el tècnic local ordenés un canvi defensiu a 5-1 sobre  el centre de l’atac granollerí, que poc després es va convertir en una 3-3 més oberta. El Chambéry va fallar l’últim atac de la primera meitat –passes de Benjamin Gille– i el Fraikin va marxar al descans amb un esperançador 12-17.
SEGONA PART ETERNA
El que no havia aconseguit el Fraikin a la primera meitat –la diferència de sis gols– ho va aconseguir en la primera acció de la represa, amb una llarga circulació de pilota madurada fins a trobar Adrià Figueras –màxim golejador del partit amb nou gols– completament sol a sis metres. El porter Julien Meyer, que havia substituït Yann Genty a mitjan primera meitat i que ja havia aconseguit aturar-ne alguna sobretot des de la llarga distància, en va aturar dues de seguides a Resina i Bernatonis i el Chambéry, tot i l’exclusió de Quentin Minel –a la segona es va penjar l’equip a l’esquena– es va apropar a quatre (14-18).

El jugador del Chambéry Romain Briffe contacta amb el central del Fraikin BM Granollers Marc Cañellas mentre el pivot Pierre Paturel agafa de la samarreta a Adrià Figueras (Fotografia: LAURENT THEOPHILE)
La defensa dels francesos ja era clarament una 3-3 molt oberta i als jugadors granollerins se’ls va començar a fer difícil atacar. Bernatonis i Resina van mantenir els cinc gols (14-19 i 15-20) però just després va començar l’apagada del Fraikin en atac. Minel va fer el 16-20 i, amb dues pèrdues seguides en atac, els contraatacs de Queido Traore i Alexandre Tritta van apropar els francesos a dos gols (18-20).
Rama va demanar temps mort i Figueras va respondre tallant la ratxa francesa. Les exclusions gairebé seguides de Mamadou i Cañellas van permetre el Chambéry apropar-se encara més (21-22). Poc després Figueras i Briffe van ser exclosos per una protesta i, atacant sense porter, el Chambéry va perdre dues pilotes que van permetre Resina fer dos gols des de propi camp i posar el 22-25.
FINAL A CARA O CREU
La defensa 3-3 i la pressió ambiental van permetre el Chambéry empatar el partit i arribar a l’últim minut amb tot per resoldre. Rama va demanar temps mort a 45 segons del final però la jugada no va sortir bé. Era empat a 30 i al Chambéry li quedaven 18 segons per un últim atac per guanyar. Va escollir un encreuament amb fly al cantó contrari que Silva va tallar, demostrant que el Fraikin tenia la jugada ben estudiada.

Els protagonistes

El post-partit
És una pena tornar amb només un punt. (Antonio Rama)

La sensació, tant pel cos tècnic com pels jugadors, va ser d’haver desaprofitat una bona oportunitat de treure els dos punts d’una pista molt complicada. Els granollerins van ser clarament superiors a la primera meitat. El canvi de dinàmica a la segona va frustrar l’objectiu de victòria que alguns ja tenien coll avall al descans i va obligar a conformar-se amb un puntet. “És una pena tornar amb només un punt”, va afirmar Antonio Rama, tècnic del Fraikin. “Veient com ha anat el partit, dominant-los completament a la primera part i amb l’avantatge que els hem agafat és una llàstima no sumar els dos punts”, va seguir dient. “També és cert que a la segona ells ens han superat, i això és demèrit nostre. El mèrit ha estat no deixar-se endur per la dinàmica negativa i aconseguir salvar l’empat”, va afegir. Un empat que no se sabrà si es dona totalment per bo fins al final de la fase de grups. “Ja veurem com van la resta de partits. Tan de bo no el trobem a faltar en l’últim partit”.

Antonio Rama es dirigeix als membres de la taula per qüestionar alguna de les decisions arbitrals del partit (Fotografia: LAURENT THEOPHILE)
Rama va analitzar les claus del perquè l’equip s’havia encallat amb la defensa 3-3 del Chambéry. “És una defensa que, quan està feta per jugadors tan ràpipds i atlètics, costa de sortir-se’n”, va explicar. “Tot i que deixaven espais, si no te n’escapes en l’un contra un és complicat. En les circulacions i els desdoblaments ells es poden descomptar i després pots intentar superar-la amb els espais que queden, però feien bé el canvi d’oponent i era molt difícil desampallegar-se’n”, va afegir Rama.
Per la seva banda Marc Cañellas i César Bombom Almeida també van qualificar el punt com amarg. “En general hem fet un bon partit i per això l’empat té un regust amarg perquè hem anat gran part del partit per davant”, va dir el central de Santa Maria de Palautordera. “En defensa ens ha costat defensar, sobretot, el xut exterior a la segona part, tot i que Bombom n’ha tret algunes que ens han donat molta vida”, va explicar. “En atac hem estat molt bé a la primera part però a la segona hi ha hagut moltes estones que ens hem encallat amb la seva defensa 3-3, que és quan ells s’han apropat al marcador aprofitant també algunes decisions arbitrals que ens han perjudicat”, va afegir. “Anàvem amb la idea de treure’n quelcom positiu perquè puntuar fora de casa a Europa no és fàcil”, va concloure.
Bombom Almeida va coincidir en l’anàlisi. “Abans de començar l’haguéssim firmat però hauríem pogut guanyar i hagués estat molt important”, va dir el porter. “Els canvis tàctics fan de l’handbol un esport molt atractiu. Ara els coneixem més i els podrem estudiar millor”.
DIMECRES, VALLADOLID
Dimecres el Fraikin viatjarà a Valladolid per enfrontar-se al Recoletas Atlético Valladolid, un rival que ja va vèncer els granollerins al Palau. “Són un equip jove amb molta ambició. A més, han canviat d’entrenador i tothom voldrà agradar per tenir minuts. Serà un partit molt complicat”, va dir el tècnic del Fraikin.

Desplaçament proper amb horaris intempestius
Una desena d'aficionats aprofiten la proximitat per viatjar

Els jugadors van atansar-se a la part de la grada on hi havia els aficionats per agrair-los el seu suport (Fotografia: MIREIA CAMMANY)
Anar a destemps. Així és com es va sentir l’expedició granollerina durant tot aquest viatge, l’inaugural de la fase de grups. El que semblava un desplaçament senzill, sense haver de matinar i de trajecte curt, es va acabar convertint en un problema per culpa del retard que va patir l’avió del viatge d’anada. Al retard de mitja hora en l’enlairament a l’aeroport del Prat es va afegir el retard per les complicacions de trànsit per sortir de l’aeroport de Ginebra, el triat per aterrar.
D’una hora de trasllat en autocar per autopista es va passar a una excursió tot terreny –polígons, urbanitzacions i carreteres secundàries– per tal d’evitar les retencions de trànsit, que va durar una hora i mitja i que va obligar l’equip a anar a entrenar gairebé sense passar per l’hotel. L’equip va anar cada dia a deshores, sobretot en els sopars; tan el dia d’arribada, després d’entrenar, com el dia de partit, que començava a tres quarts de nou del vespre. Després d’un tercer temps –un piscolabis organitzat pel club francès al final del matx– al mateix pavelló, els jugadors van sopar gairebé a mitjanit, havent-se de llevar diumenge molt aviat per començar el camí de tornada a les sis del matí.
La proximitat de la ciutat francesa i la bellesa del seu entorn però, va tenir el seu aspecte positiu. Una desena de granollerins, entre directius i aficionats, es van desplaçar fins a Chambéry per animar el seu equip. El més peculiar de tots, l’exjugador del club i actualment directiu de l’àrea social, Pol Garcia, que hi va anar tot sol en moto –i que va arribar a l’hotel fins i tot abans que ho fes l’expedició.

Pol Garcia va fer el viatge a Chambéry, tot sol, en moto
L’altra anècdota va ser el pobre tracte dispensat pel club francès al president del BM Granollers, Josep Pujadas, que va haver de veure el partit des d’una cantonada i no des de la llotja.

Teresa Maria Ferrer, Pilar Acedo, Juanjo Garcia i Josep Pujadas (Fotografia: XAVI MAS)

Publicat el 12 de febrer de 2018 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)