dimecres, 30 de novembre del 2016

Es compliquen la vida

El Fraikin haurà de remuntar-li dos gols a un Zaporozhye molt expeditiu en defensa

Al Fraikin BM Granollers li tocarà remuntar si vol estar en la tercera fase de grups consecutiva a la Copa EHF. L'equip granollerí va tornar a experimentar –en menor mesura que la temporada passada en el partit inaugural de la fase de grups contra el Dinamo de Bucarest– que a Europa els partits es tanquen després de 60 minuts. L'equip de Carlos Viver va fer uns excel·lents primers 27 minuts de partit en què defensivament es va saber aturar el potent atac del Zaporozhye i va tenir força encert en atac. Però en només tres minuts es va passar d'un magnífic 17 a 11 a un bon 17-14 en arribar al descans i a un preocupant 17-17 tot just començar la segona part. A partir d'aquí la igualtat es va mantenir i es va trencar del cantó ucraïnès, als últims minuts, gràcies a les grans intervencions del porter Anton Dereviankin.
Els primers 10 minuts van ser força igualats; el llançament exterior del Zaporozhye –l'esquerrà Ganchev sobretot i el dretà Karamyshev– es va demostrar que era potent, però també l'encert des dels extrems –l'esquerrà Severyn al principi i sobretot el dretà Artemenko– i les sortides a la contra, mentre que per part granollerina Silva va començar força encertat, així com el capità David Resina –cinc de cinc a la primera meitat– i Michal Kasal.
Els ucraïnesos, excessivament durs en els contactes defensius, es van carregar ràpidament d'exclusions –l'arbitratge va ser molt estricte a cantó i cantó– i això el Fraikin ho va saber aprofitar sobretot a partir del minut 10. Després de l'empat a cinc els granollerins van aconseguir un parcial de 5-0 que va situar l'equip de Viver amb un bon 10 a 5 poc després del quart d'hora de partit. L'entrenador ucraïnès Vitaliy Nat, que havia demanat temps mort amb el 8-5 al marcador– va veure com els seus jugadors aconseguien aturar la sagnia durant una bona estona, gràcies a un intercanvi de gols que va mantenir les distàncies malgrat les exclusions –quatre a la primera meitat–. A les acaballes de la primera part el Fraikin va aconseguir la màxima diferència del partit (17-11) però va veure com l'exclusió de Jorge Silva –la primera del partit– li acabava suposant un parcial de 0-3 que ficava de nou el Zaporozhye dins del partit.

Adrià Figueras és agafat de la samarreta per Denys Isanchuk i Oleksandr Tilte (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
Tot just començar la segona meitat els ucraïnesos van fer un altre parcial de 0-3 –0-6 acumulat– que va obligar Viver a aturar el partit. Els seus homes van aconseguir tallar la dinàmica negativa gràcies a l'únic gol de Gonzalo Porras, però no va saber treure profit de les noves exclusions del rival –quatre més per un total de vuit.
L'estira-i-arronsa va ser la dinàmica de bona part de la segona meitat, amb el Fraikin escapant-se de dos gols i el Zaporozhye equilibrant de nou la balança sense arribar a posar-se per davant. Fins que va aparèixer la figura de Dereviankin sota els pals i de Ganchev en atac. Sis aturades gairebé consecutives i quatre gols gairebé seguits de l'esquerrà van posar el 26-27 al marcador. Dereviankin va evitar l'empat i el Zaporozhye, mitjançant els extrems Severyn i Artemenko, van posar els dos gols finals de diferència.

El post-partit

Ens cal més sang freda. (Carlos Viver)
L'entrenador del Fraikin reconeix que va faltar encert en atac

Carlos Viver sabia que l'eliminatòria no seria gens fàcil i, després de la derrota, la complicació serà molt més alta. "És difícil transmetre que guanyar no és senzill. L'eliminatòria ja sabíem que seria complicada, i ara encara més", va començar afirmant. Viver va dir que tenien una setmana per davant per polir el que no van saber fer bé –menys si es té en compte que dimecres hi ha partit de lliga contra Helvetia Anaitasuna–. "Hem d'analitzar allò que no hem sabut solucionar i per què no hem sabut tancar algunes situacions", va dir. El porter Dereviankin va ser l'autèntic heroi del partit i Viver va destacar, com a coses a millorar, precisament les opcions d'atac més clares. "Hem fallat moltes situacions clares de llançament, sobretot a la segona part i als sis metres, on hem acabat amb un 50% d'encert justet", va afirmar. "Potser ens cal més sang freda en aquestes situacions", va afegir.
De cara al partit de tornada, i veient la duresa del rival, Viver té clar què han d'evitar i què han de millorar. "La pilota ha de circular amb més fluïdesa perquè en el cos a cos hi sortirem perdent segur. I quan trobem situacions de desequilibri les hem d'aprofitar", va explicar. "Ara, el que està clar és que haurem d'anar allà i estar millor que avui", va dir amb certa resignació.

Publicat el 21 de novembre de 2016 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)