dijous, 9 de juny del 2016

Derrota en un derbi que esdevé secundari

Els de Carlos Viver van tornar a plantar cara al Barça el dia que sis jugadors s'acomiadaven de l'equip

El Fraikin BM Granollers va tornar a quedar-se a les portes de sorprendre el FC Barcelona (29-31) en un partit que, a diferència d’altres ocasions contra els blaugranes, va tenir més emocions fortes un cop acabat el partit que no pas durant el matx. El derbi català per excel·lència, al món de l’handbol, va arribar al Palau d’Esports just en l’última jornada de lliga, quan tot ja estava decidit –pel que fa a classificació només podia variar el fet que els granollerins acabessin tercers o quarts–, i va tenir un guió molt semblant al de partits anteriors: igualtat, embranzida del Barça per obrir forat, intent de remuntada granollerina i ofici blaugrana per mantenir la victòria fins al final.
Gonzalo Pérez de Vargas va començar demostrant, en la primera jugada del partit, que marcar-li un gol no seria una tasca senzilla. Malgrat això, els de Carlos Viver van començar manant al marcador amb un parcial de 2-0 –gols d’Arnau Garcia i Adrià Figueras en contraatac– i van mantenir el frec a frec amb els de Xavi Pascual fins passat el quart d’hora de joc.
Les aturades de Pérez de Vargas als primers minuts de partit van evitar que el Fraikin agafés una renda més àmplia i que, minuts més tard, de la mà d’un inspirat Kiril Lazarov, el seu equip es posés per davant. A banda de les intervencions del porter blaugrana, els de Viver van veure com el Barça obria una mica de forat al marcador aprofitant uns minuts de desencert ofensiu –errors en el llançament exterior i pèrdues de pilota–; en escassament tres minuts i mig es va passar del 7-7 a un 8-12 que va obligar Viver a aturar el partit.
11 ADÉUS: Onze jugadors es van acomiadar dels seus equips, sis per part del Fraikin BM Granollers i cinc per part del FC Barcelona
En un primer moment va semblar que els granollerins aturaven el cop, amb l’entrada de Pol Sastre, que va començar a aturar alguns llançaments exteriors, i d’un Teixeira que va tenir uns bons minuts d’inspiració a la primera part. Amb dos gols seguits del brasiler el Fraikin va reduir la diferència a dos gols (13-15) però els de Pascual van començar a dibuixar aquell guió que s’ha repetit diverses vegades contra els granollerins i no van deixar que el Fraikin s’apropés més al marcador –parcial de 0-4 en cinc minuts per agafar el màxim avantatge del partit (13-19)–. Marc Cañellas –que va tornar a fer un gran partit– i Marc Garcia, en un contraatac al límit del temps, van deixar el marge en quatre gols en arribar al descans.

Salva Puig, que ha decidit retirar-se de l'handbol, va ser mantejat pels seus companys (Fotografia: TONI TORRILLAS)
Pol Sastre, que havia substituït Bombóm Almeida a mitjans de la primera meitat, va començar a destacar a l’inici de la represa –en pocs minuts va doblar el nombre d’aturades que havia fet abans del descans, sobretot a llançaments exteriors d’Entrerríos o Jallouz– i, de mica en mica, el Fraikin es va anar apropant al marcador.
Tocava remuntada i els de Viver la van intentar, i van arribar a posar-se a un sol gol (21-22) després de la sisena aturada de Sastre –novena del partit– i d’un gol de qualitat d’Adrià Pérez des de l’extrem. En aquest moment però, va tornar a aparèixer Pérez de Vargas; n’hi va aturar dues de seguides a Arnau Garcia –molt destacat a la primera part– que van ser el preludi d’un altre parcial de 0-4 en pocs minuts.
EL BARÇA VA JUGAR AMB EL RELLOTGE, ALS ÚLTIMS MINUTS, PER EVITAR LA REACCIÓ DEL FRAIKIN
En un vist i no vist els blaugranes van esvair qualsevol intent de remuntada dels de Viver per tornar a posar-se cinc gols amunt (21-26). Els de Pascual, a partir d’aquest moment, van saber jugar amb el rellotge –com en la final de la Copa del Rei de la temporada passada a Gijón–, van alentir el joc cada vegada més i, malgrat que els granollerins ho van continuar intentant, van fallar un contraatac que els podia haver posat a un gol a un minut del final, i es mantenia així el 29-31 definitiu.

El post-partit

Ens ha faltat molt poc per aconseguir quelcom bonic. (Carlos Viver)
El tècnic granollerí va desitjar sort als jugadors que marxen

L’entrenador del Fraikin BM Granollers, Carlos Viver, va voler treure ferro al resultat final recalcant que el més important del partit de dissabte era acomiadar-se amb una bona imatge. “Crec que el partit passava a un segon pla. L’objectiu era oferir una bona imatge per tal d’acomiadar-nos com cal d’una afició que enguany ens ha ajudat moltíssim i perquè els jugadors que deixen l’equip poguessin fer-ho amb bones sensacions”, va dir en acabar el partit. Viver creu que l’equip es tornarà a reinventar “com ja ha fet aquestes últimes temporades quan ha marxat gent important”, i va desitjar molta sort als jugadors que abandonen la disciplina de l’equip. “Espero que els vagi molt bé allà on vagin”, va afirmar.

Carlos Viver dóna instruccions en un temps mort (Fotografia: XAVIER SOLANAS)
Tot i deixar-ho com a secundari, el tècnic granollerí sí que es va quedar una altra vegada amb la recança que es podia haver aconseguit quelcom més però que no havia pogut ser. “Ens ha faltat molt poc. Sempre és aquell poquet que ens manca per aconseguir quelcom molt bonic”, va assegurar. “Hi ha hagut alguns moments que els hauríem pogut pressionar més i fer que el partit tornés a arribar a un cos a cos fins al final, perquè ells no han acabat de matar el partit”, va continuar dient. “Empates el partit, faltant cada vegada menys i llavors, mai saps com pot acabar”, va afegir.
Viver està convençut que arribarà el moment que un equip derroti el Barça. “Arribarà aquest dia i això ajudarà l’handbol espanyol. S’ha de buscar una dinàmica en què hi hagi més igualtat i per aconseguir-ho s’hi ha de creure”, va afegir. Viver veu el seu equip capaç d’aconseguir-ho.

Emocions a flor de pell en l'hora dels adéus
Puig, Solé, Blanxart, Pacheco, Almeida i Teixeira deixen l'equip
Un cop acabat el partit va arribar el moment més emotiu de la jornada, i potser el més trist: el moment dels comiats. I en van ser un força, perquè un total de sis jugadors –Guilherme Valadao ja fa temps que va deixar la disciplina de l’equip per poder-se operar del genoll i ja no tornarà–, Salva Puig, Ferran Solé, Moisès Blanxart, César Almeida, Fernando Pacheco i Henrique Teixeira, no seguiran la temporada vinent al club.

Blanxart, Pacheco, Almeida, Teixeira, Puig i Solé -d'esquerra a dreta- van rebre un obsequi (Fotografia: TONI TORRILLAS)
El primer de saber-se que deixava l’equip, per retirar-se definitivament de l’handbol, va ser Salva Puig, que va agrair al club haver-lo ajudat a créixer “com a jugador i com a persona”. Puig, després de 20 anys, creia que era el millor moment per acomiadar-se. “Amb un partit contra el Barça en una temporada que ha estat de somni, crec que no podia haver-hi millor moment”, va dir.
Ferran Solé, el segon que va anunciar que deixava l’equip per marxar a Tolosa, va reconèixer que era un moment trist. “Marxo d’un club que per mi ha estat molt important però em quedo amb totes les vivències que he tingut durant aquests 10 anys”, va explicar. Moisès Blanxart, que tampoc seguirà al club després de nou anys al primer equip i 18 al club se’n va “amb una motxilla plena d’amistat amb un munt de jugadors”.
Pel que fa als brasilers César Almeida, Fernando Pacheco i Henrique Teixeira, van destacar la bona acollida que havien tingut. “Ens han fet sentir com si estiguéssim a casa”, va dir Pacheco. “Vaig venir per aconseguir alguna cosa bonica i ho hem aconseguit”, va afirmar Almeida.

La ciutat homenatja l'equip pel gran paper a la lliga i l'EHF
La plantilla del Fraikin BM Granollers, acompanyada del cos tècnic i representants de la junta directiva del club –amb el president Josep Pujadas al capdavant–, va ser objecte d’una recepció oficial, dijous al vespre a l’ajuntament. Amb l’acte, l’alcalde, Josep Mayoral, en nom del Consistori, va felicitar l’equip per l’excel·lent paper a la Copa EHF (va acabar tercer) i la gran actuació també a la lliga, en què l’equip s’ha mantingut entre els primers i s’ha tornat a classificar per Europa.

Jugadors, tècnics i directius del BM Granollers acompanyats de l'alcalde Josep Mayoral (Fotografia: XAVIER SOLANAS)

Publicat el 6 de juny de 2016 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)