dimarts, 29 de setembre del 2015

El KH-7 BM Granollers B debuta amb victòria

L'equip de Xavi Pérez domina però pateix fins el final
Xavi Mas

El KH-7 BM Granollers B va debutar amb victòria a la nova categoria després d'imposar-se a l'OAR Gràcia Sabadell per 30 a 29 en un partit que va poder decidir abans del descans però que se li va complicar a la segona.
L'equip de Xavi Pérez es va posar per davant des de l'inici, amb una bona defensa i les aturades de Carla Solà –entre les quals dos penals–. De mica en mica va anar obrint forat fins a una màxima diferència de sis gols (16-10), però no va tancar el partit i van haver de remuntar un parell de vegades després que l'OAR es posés per davant (22-23 i 24-25).

Les protagonistes

Publicat el 28 de setembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

Empat a 0 entre un Sants que domina i un Mollet que aguanta

Xavi Mas

Empat a res entre un Mollet que es va veure dominat a la primera meitat i un Sants que es va anar desinflant a mesura que passaven els minuts. L'equip de David Ortiz, que començava la jornada com a líder en solitari, veu com l'Horta l'empata al capdavant de la classificació –vuit punts– després de guanyar al camp del Farners (0-2).
El Sants va dominar totalment la pilota a la primera meitat, pressionant gairebé sempre amb quatre jugadors a camp del Mollet i tocant i tocant al mig del camp i a tres quarts de camp però sense profunditat. Centrades a l'àrea sense perill i algun córner van ser les jugades més destacables dels visitants a la primera meitat, mentre que els molletans tan sols van fer una tímida aproximació a la contra al minut 34 –passada massa llarga a mans del porter Blancoi un remat entre un garbuix de cames, al minut 45, en un córner.

Un jugador del Mollet evita que la pilota surti per la línia de banda (Fotografia: GRISELDA ESCRIGAS)
A la segona part, aprofitant la davallada física del Sants, el Mollet va anar agafant protagonisme al mig del camp. Una recuperació al minut 66 va suposar un contraatac que Juancho no va saber acabar; el mateix Juancho va fer una centrada a l'àrea al minut 72 que la defensa va refusar dins l'àrea petita i al 74 una passada en profunditat va arribar a Nacho Abad, que la va creuar massa. Va ser tot el bagatge ofensiu del Mollet, mentre el Sants va tenir en dues rematades de cap d'Adrián Navarro –fora– i David Gala –a les mans de Pol– les aproximacions amb més perill en un partit que al final es va escalfar en excés.

Els protagonistes

Publicat el 28 de setembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

El Fraikin lluita per seguir invicte

L'equip no està fi defensivament però manté el bon nivell ofensiu
Xavi Mas

El pitjor Fraikin BM Granollers, defensivament parlant, va aconseguir sumar la quarta victòria consecutiva –ple de victòries per continuar invicte– mantenint l'encert ofensiu que també l'està caracteritzant aquesta temporada. L'equip de Carlos Viver, que la temporada passada va acabar amb una mitjana de 28 gols a favor per partit, ha començat aquesta amb una mitjana de gairebé 32, gràcies als 34 que va aconseguir a la pista d'un BM Aragón que li va complicar molt les coses però que encara no ha sumat cap punt.
Després de dos partits solucionats amb relativa comoditat, els de Viver no van respirar tranquils fins al darrer minut davant un Aragón que, a la primera meitat, va arribar a guanyar de quatre gols (15-11). De la mà d'un Borja Lancina molt motivat –el central va passar per les categories inferiors del Granollers– i d'un Demetrio Lozano que viu una segona joventut, l'equip aragonès va marcar-li 19 gols al Fraikin abans del descans –xifra poc habitual tenint en compte que el punt fort dels de Viver és la seva defensa.
El partit va començar amb un intercanvi de cops en què les defenses i les porteries quedaven retratades –Viver va canviar Almeida per Sastre després d'un 0 de 7 al minut vuit–; Lancina i Lozano, a banda de netejar les teranyines de la porteria granollerina des de lluny, també van aconseguir filtrar pilotes al pivot Pedro Fuentes, que va campar al seu aire per la línia dels sis metres –la primera aturada de Pol Sastre va arribar al minut 18.

Adrià Pérez i Marc Cañellas intenten aturar Borja Lancina (Fotografia: JAIME GALINDO/EL PERIÓDICO DE ARAGÓN)
Dues canonades de Lancina i Lozano van posar el primer gran avantatge dels locals (7-4), replicat pels granollerins amb bons gols d'Adrià Figueras. Aquest, però, va estavellar un contraatac al pal –el possible empat a 12– i just després Lancina i Lozano van conduir el seu equip al màxim avantatge de tot el partit (15-11) –minut 17–. El Fraikin va reaccionar ràpidament i, amb gols de Solé, De Toledo i Porras, va aconseguir capgirar el marcador abans del descans, amb un parcial de 4 a 9.
Quan la defensa millora, l'equip puja
El BM Aragón va començar la segona part amb dos gols que el van tornar a posar per davant (21-20), però va ser l'últim avantatge dels aragonesos en tot el partit. Després d'això, De Toledo, Solé i Figueras –màxim golejador del partit amb vuit gols– van tornar a posar per davant el Fraikin (21-23) i, a més, els de Viver van recuperar el to defensiu de partits anteriors, recuperant un parell de possessions que van permetre a l'equip escapar-se de tres gols (26-29).
L'emoció, però, no va desaparèixer perquè, just després d'un temps mort demanat per Miguel Ángel Martín, els locals van empatar a 30 amb un parcial de 3-0. Viver també va aturar el joc i va ser oli en un llum; Solé, de penal, va trencar la ratxa local, i Sastre va evitar que els aragonesos empatessin el partit, primer a 31 aturant-li un xut a Demetrio Lozano, i després a 32 aturant Antonio Cartón des de l'extrem. Als últims minuts, De Toledo –sis gols– va fer el 31-33 des de la llarga distància, Lancina va apropar els seus amb el 32-33 i Solé, amb molta sang freda després d'haver fallat un penal, va transformar el que assegurava la victòria amb un llançament amb rosca.

Els protagonistes

Publicat el 28 de setembre de 2015 a l'edició en paper del periòdic EL 9 NOU (Edició Vallès Oriental)

Masclisme i futbol

Moltes vegades haureu escoltat la frase -el tòpic- "El futbol aixeca passions". N'estic segur.
Doncs bé, després de veure el partit entre el Mollet i el Sants de Primera Catalana, aquest diumenge, em pregunto si les passions que s'hi van aixecar eren les correctes.
La Federació Catalana de Futbol ha engegat, coincidint amb l'inici de la temporada 2015/16, una campanya antiviolència sota el lema "PROU VIOLÈNCIA AL FUTBOL", que busca eradicar els comportaments antiesportius i la violència dels camps de futbol i futbol sala. Abans de començar els partits, la tripleta arbitral i els capitans de cada equip despleguen, de cara a la grada, una pancarta negra amb les lletres blanques on s'hi pot llegir el lema de la campanya. Una gran iniciativa del màxim estament del futbol català, que cal aplaudir, respectar i complir.
Dit això, i després de veure les primeres valoracions que n'han fet alguns directius de la Federació -totes elles positives-, no m'agradaria ser jo qui els aigualís aquestes bones sensacions, però m'aventuraria a dir que tan bones són les intencions que proposa la campanya com difícils d'aconseguir els objectius. Ja em sap greu dir-ho, ja, però partit rere partit constato que l'insult des de la graderia i el comportament antiesportiu dels jugadors damunt del camp, vindrien a ser Trending Topic.
Experiència desagradable
Com us deia al començament d'aquest article, el que vaig viure -veure i escoltar- al municipal Germans Gonzalvo de Mollet aquest diumenge no seria precisament l'exemple d'objectiu aconseguit o de valoració positiva de la campanya. Hipocresia màxima, després d'aplaudir esportivament durant el desplegament de la pancarta, i no esperar ni cinc minuts a deixar anar els primers insults dirigits a l'àrbitra Ester Parramon. "Tonta del cul", "porca", "filla de p..." van ser algunes de les floretes més repetides que els aficionats li van dedicar durant tot el partit, al meu parer totalment injustificades -el nivell de l'arbitratge va ser molt més que correcte-. Vaja, que com se sol dir, menys guapa li van dir de tot.
N'hi va haver un però, que em va cridar especialment l'atenció i que em va repugnar: "Ves-te'n a planxar" li va deixar anar un "aficionat" -si és que se'l pot qualificar així- just després de reclamar-li una suposada falta en planxa d'un jugador. Podreu pensar que l'associació d'idees -o de paraules-, en aquest cas, és senzilla -potser massa i tot-, però no deixa de ser igual d'execrable; no només fer-la, sinó veure la connivència i la nul·la reprovació per part de la resta d'aficionats del seu voltant.
Mala peça al teler
Malgrat que el futbol femení creix en nombre de llicències cada any i que cada vegada hi ha més noies en l'estament arbitral, el comportament d'aquest "aficionat" -curiosament la senyora que l'acompanyava ni tan sols li va cridar l'atenció pel disbarat que acabava de dir- demostra que els prejudicis i el masclisme, malauradament, encara estan molt arrelats en la nostra societat.
Alguns potser em podríeu dir que es tracta d'un fet aïllat, que n'estic fent un gra massa... Però resulta que des que va començar la temporada -fa quatre jornades- he anat a veure quatre partits, a quatre camps diferents, i en dos s'ha repetit la història. A banda del partit d'aquest diumenge a Mollet, a la primera jornada de Segona Catalana em vaig apropar al camp de Lliçà de Vall per veure el duel comarcal entre els arlequinats i el Bellavista Milan. En aquell partit tota la tripleta arbitral estava formada per noies i no van parar de rebre insults i renecs variats.
Malauradament la mala educació i els insults són un mal endèmic als camps de futbol i no és d'estranyar que des de la Federació es vulgui reduir a la mínima expressió. Però quan hi ha noies impartint justícia, el masclisme aflora de la manera més grollera. Potser és aquesta la passió que aixeca el món del futbol -ingenu de mi per creure que la dita es referia a l'emoció de gaudir de l'espectacularitat d'aquest esport, del talent, dels gols, etc...-; si és així, crec que l'avorriré aviat.
No anem per bon camí; la iniciativa de la Federació és molt positiva, sí, però necessita de l'aportació de tothom. I això, no només vol dir fer l'esforç de comportar-se dignament -tant damunt la gespa com a les graderies- sinó que també requereix denunciar les actituds deplorables com la d'aquest diumenge. Depèn de tots -jugadors, aficionats, directius, pares i mares- que la Federació Catalana pugui dir, al final de la temporada, que la seva campanya antiviolència ha estat un èxit. I ara com ara, NECESSITEM MILLORAR.